От х:

Днес в x:

ВСС обвини Радан Кънев в безотговорни нападки

Висшият съдебен съвет се противопостави на "направените внушения и коментари" от лидера на ДСБ Радан Кънев в предаването "Панорама" на БНТ.
В официално съобщение до медиите съдебните кадровици цитират Кънев, който заяви, че за да се постигне основната цел на съдебната реформа - законност и върховенство на закона, трябва „да бъде ИЗКЪРТЕНО мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и прокуратурата в Република България“.

"Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е ВСС. Обвинявайки ВСС и прокуратурата, като част от съдебната система, в „мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната", се казва в официалното съобщение.

Според ВСС недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения.

ВСС е легитимно избран орган, който работи и ще продължава да работи за реална съдебна реформа и отстояване върховенството на закона, подчертават кадровиците.

В "Панорама" Радан Кънев заяви още, че програмата на Реформаторския блок за реформа в правосъдната система е стратегия на правосъдния министър в служебното правителство, който не е техен министър. От утре тази програма ще бъде обект на консенсус в политиката и действително ще промени правосъдната система, коментира лидерът на ДСБ.

Преди дни министър Христо Иванов представи основните акценти в преработената стратегия за съдебна реформа, сред които е разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, за което настояват и от РБ.

"Пеевски символизира намесата в съдебната система и кадруването във Висшия съдебен съвет по времето на ГЕРБ и те също трябва да си го признаят", коментира преди дни Кънев.

Това ядоса Бойко Борисов, който попита каква реформа искат реформаторите - "тази от времето на Костов и Иван Григоров ли?" Бившият премиер се обяви против, защото трябвало да има широк консенсус между прокурори, съдии и следователи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини