От х:

Днес в x:

16:1 за Хасковския конкурс срещу Софийския

Хасково бие със 16 :1 София в една малко странна класация -за мераклии да участват в конкурс за млади цигулари.

В рамките на 39-ите Музикални дни „Недялка Симеонова“, които ще се проведат в Хасково между 24 и 26 октомври, ще се проведе и едноименният традиционен Международен конкурс за цигулари. В него ще участват 16 музиканти от 4 държави. По същото време в София се провежда и същия като тематика конкурс “Проф.Емил Камиларов“. За хасковския са се записали 16 участници,  а за софийския има 1 претендент.

За струнното съревнование в Хасково пристигат петима цигулари от 3 държави-Молдова, Корея и Русия, останалите 11 участника са от България. Те са разпределени в 4 възрастови групи.

Най-малкият цигулар, който ще излезе на сцената на Театъра е 7-годишният Виктор Василев от Пловдив, а най-възрастният е на 26-години-Джавин Со от Корея. Сред участниците, които вдигат летвата в конкурса е рускинята Валерия Сидоренко, ученичка на най-известната преподавателка в майсторски класове по цигулка в Русия Татяна Беркул.

Предстоящото издание на конкурса е с рекордно малко участници, но това било отражение от тенденцията през последните години към намаляване на класовете по цигулка у нас, обясниха организаторите от общината. Наградният фонд на конкурса е общо 5 500 лева. Степента на виртуозност на изпълнителите ще оценява висококомпетентно жури, председателствано от преподавателят в Националната музикална академия проф. Ангел Станков.

Всички лауреати ще участват в общ концерт на 26 октомври от 19 ч. в театъра.

В дните преди това, в същия час, любителите на класическата музика могат да чуят изпълненията на утвърдени майстори-музиканти -на 24 октомври е Камерният концерт на Ангел Станков -цигулка и Божидар Ноев-пиано, на 25-ти октомври гостува Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист концертмайсторът на БНР Десислава Чолакова-цигулка.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    См
    смешник
    13 0
    14:42, 20 окт 2014
    "ЦИГУЛЕН" ¿? -съвсем сте изпростяли....
  • 2
    Ма
    Матей Граматик
    11 -1
    15:17, 20 окт 2014
    Казва се "цигулков" бе,неграмотници!
  • 3
    Ab
    abv
    4 -2
    19:24, 20 окт 2014
    Абе и цигуларски става,квото и да е, ама цигулен????

Още новини

Последни новини