От х:

Днес в x:

Мелничари платиха за разкрасяване на вярата

Църквата в Конуш вече започва да изглежда съвсем по различен начин

Мелничарите братя Пилеви станаха ктитори в православния храм на своето село Конуш, след като платиха изографисването на стените. За делото те ангажирали известния зограф и иконописец Владимир Димитров от Хасково. Бизнесмените решили да направят богоугодния жест, защото местната църква св. „Иван Рилски” така и си стояла на голи бели стени, без каквато и да е украса, въпреки че съществува много отдавна. За разлика от католицизма, православието силно подценява нуждата вярата да изглежда добре. Сумати църкви из страната стоят както зидарите са ги оставили, а ако има икони и стенописи, то на 90 % са от време оно, когато и технологията не е била толкова развита, че да изкара максимална изразност и живот от рисунката. Все едно се срамуваме, че библейските герои могат да изглеждат добре.

Уместно е да припомним, че тази тенденция да се пренебрегват /а в минали времена и унищожават/ хубавите икони, стенописи и мозайки датира още от времето на Иконоборството през 8-9 ви век след Христа, когато ограничени императори и фанатични свещеници унищожили последните остатъци от антично великолепие в християнството. Остават само онези рисунки, които са колкото може по стилизирани, абсолютно безполови и напълно лишени от жизненост, въпреки че са рисувани хора. 12 века след това тази догма и последствията от нея още се усещат в православието, включително и в България.

Това няма да бъде така в Конуш, където уста Димитров е променил из основи вътрешността на старата църква. Библейските сцени греят с всички цветове от всеки ъгъл и стена, като бяло засега остава само на балкона. Според храмовия свещеник Отец Никола, делото продължава вече 10 години, като освен трудоемко, в проточването му вероятно пръст имат и парите, понеже стенопистта не е евтина работа. Главни спомоществователи по време на този дълъг процес са братята Пильо и Златко Пилеви. Дарителските суми не се споменават.

Отец Никола отслужи днес света литургия по повод храмовия празник „Св. Иван Рилски”. Символът на българските будители е кръстил само два храма в Хасковско, в Конуш и този в Добрич, като и на двете места днес се продедоха тържествени служби. Освен символ на българската духовност и вяра, „Св. Иван Рилски” се счита за покровител на лекари и миньори, които днес отбелязват професионалния си празник.

Г. Христов

Освен смиреност, предизвиква и естетическо удоволствие
Зографът Владимир Димитров работи от години по одухотворяването на храма
Отец Никола отслужи тържествена литургия в обновения храм
Миряни запалиха свещичка и се помолиха за здраве и берекет
Освен с уникалната си ограда от войнишки щикове, конушенската църква ще се слави и с изографисани стени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ми
    мирослав
    45 -2
    19:26, 19 окт 2014
    Браво на братя Пилеви. За съжаление малко са бизнесмените правещи и нещо повече от това да трупат,трупат ....
  • 2
    Вя
    Вяра
    38 -2
    19:36, 19 окт 2014
    Браво! Дай Боже повече такива хора!
    • Ге
      Гери Д,
      32 -1
      20:14, 19 окт 2014
      Браво за щедростта и добротата на братя Пилеви и техните семейства. Нека бъдат живи и здрави дълги години.
  • 3
    От
    от Монте Карло
    28 -2
    20:31, 19 окт 2014
    Браво!През турско робство българските чорбаджий са давали пари за образование и оръжие.Дай боже повече да има такива хора.
  • 4
    Тя
    тя
    10 -2
    23:41, 19 окт 2014
    Много хубаво изглежда .
  • 5
    Ни
    Нина Василиева
    6 -1
    10:53, 20 окт 2014
    Браво на братя Пилеви
  • 6
    11
    1122
    4 -3
    12:09, 20 окт 2014
    Браво !!!
    Но заглавието е много пошло има си наименования и би следвало за такиви дела да се пишат правилно.
  • 7
    22
    2233
    2 0
    18:14, 20 окт 2014
    1122 ти сигурно си от многото дребни български душици, дето търсиш под вола теле?. Гледай по на високо а не в капсулата и най вече в това Велико начинание на тези хора. Стига вече БЪЛГАРИНА да е съдник.
Последни новини