От х:

Днес в x:

Закуска или не

Ето за това става дума - яйца с бекон, класическа американска закуска...Започнали да я предлагат в луксозните хотелски вериги преди близо век, като "Английска закуска".

Почитателите на обилното сутрешно хапване в стил английска закуска могат да си отдъхнат. Ново проучване твърди, че голямата порция в ранни зори може да предпази от натрупването на излишни килограми, пише в. "Дейли експрес". 

Обилната закуска е обект на специално внимание повече от 100 години. От толкова време датира и прословутата мъдрост, която сме чували от бабите си: "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята подари на вреге си". Наднорменото тегло е медицински проблем, който през позледните десетилетия бе признат за социално значим. Редица заболявания се явяват пряко следствие от свръхкилограмите. Редица изследвания се правят в тази връзка, често изводите на учените си противоречат в значителна степен.

Настоящото проучване е обхванало млади жени, но според авторите му резултатите са приложими за повечето възрастни дами. Учените правят извод, че участничките, които пропускат първото хранене за деня, са по-склонни към напълняване, докато тези, които закусват обилно, по-рядко се поддават на хранителни изкушения и преяждат по-късно през деня.

Авторите на изследването от университета на Мисури съобщават, че богатата на протеини закуска с бекон, наденички, яйца и боб повишава нивата на химикала допамин в мозъка, който регулира хранителния прием и непреодолимия апетит. При хората, пропускащи сутрешното хранене, нивата на допамина са по-ниски, което може да доведе до преяждане и съответно до натрупване на излишни килограми. Изследователите обясняват, че изобилстващите от протеини закуски потискат непреодолимия апетит за пикантни и богати на мазнини храни по-късно през деня. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини