От х:

Днес в x:

Племенникът на Плевнелиев се оплаква от полицейско насилие

Медицинска експертиза на Станислав Плевнелиев

Племенникът на президента Росен Плевнелиев – Станислав, е задържан от полицейски служители в Благоевград и върху него е упражнено насилие - разказва kmeta.bg. В стаята на дежурния полицай 22-годишният младеж е блъскан грубо, при което ударил главата си в бюрото. При удара са му нанесени телесни травми и му е счупен часовникът, твърди бащата на потърпевшия Румен Плевнелиев, брат на държавния глава.

Синът му бил откаран в полицйеското управление, тъй като възразил на катаджии, че не е минал с колата си на червено, а на жълто и нямат право да го спират и санкционират по закона за движение по пътищата. Инцидентът станал в сряда около 16,00 часа на кръстовище в града.

"Синът ми е бил в автомобила със свой приятел, пътували към стадиона. На тясна уличка е направил десен завой на жълт светофар”, заяви Румен Плевнелиев. Веднага след това ситроенът на сина му бил спрян от патрулка. Пътните полицаи му казали, че е минал на червено, заради което ще му съставят акт. Младежът започнал да спори с тях и отказал да подпише акта. Това ядосало катаджиите и те го качили в полицейската кола.

"Не съм престъпник, за да ме арестувате", отговорил Станислав. В стаята един от униформените блъснал силно главата му в бюрото. При удара и залитането младежът е с наранено лице и счупен часовник. "Непрекъснато им е повтарял, че е диабетик на инсулин и е инвалидализиран на 80%. Те му отговорили, че на външен вид изглежда много добре. Ако пък бил инвалид, защо тогава са му дали шофьорска книжка.

Възмутен и огорчен съм от подобно отношение от страна на полицейските служители", допълни президентския брат.

Малко по-късно, когато видели документите на нарушителя, полицаите се усетили, че е племенник на държавния глава. Тогава само за двайсетина минути му написали предупредителен протокол и около 17,00 часа го пуснали да си ходи.

Станислав се обадил веднага на баща си. Обяснил му случая. Веднага отишъл на преглед в Спешния център, където първо му измерили кръвната захар. Оказало се, че е с високи показатели. Извадил си и  медицинско –има травматичен оток и синкаво-червено кръвонасядане по лицето, както и още 4 охлузвания по дланите, китките и мишниците.

Бащата разкри, че синът му е стресиран и е в шок. Затова ще го заведе на психиатър, за да преодолее стреса от задържането и насилието над него. "Не протестирам срещу нарушението на закона за движение по пътищата, ако въобще има такова. Протестирам обаче срещу упражненото полицейско насилие. Това не бива да се случва, независимо дали става въпрос за роднина на президента или обикновен човек", допълни братът на президента.

Категоричен е, че полицаите дори не разпознавали кога диабетици си поставят инсулин и кога някой си инжектира дрога. Точно заради това пък синът му се криел, когато си поставя инсулина, за да не го види някой полицай и да го арестува за дрога.

"Очаквам официално извинение от полицията за случилото се. Ако не го получа в разумен срок от около седмица, ще заведем дело за упражнено насилие. Няма да правя компромиси. Законите трябва да се спазват от всички”, допълни бащата.

От ОД на МВР-Благоевград отказват за момента официално становище по инцидента. Директорът Васил Митов е разпоредил спешна проверка на действията на подчинените си. Едва след като тя приключи, ще бъдат оповестени резултатите и ако се установи превишаване на правата на униформените, ще има и извинение към момчето, както и наказания на полицаите.

Източник: kmeta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини