От х:

Днес в x:

Лекари: Ебола в Хасково?! Убива твърде бързо за да ни навреди

Нашата болница може да се справи с всички заразни заболявания, но и липсва електронен микроскоп за да диагностицира ебола

Шансовете вирусът на Ебола да попадне в България или в Хасково са малки, просто защото вирусът убива твърде бързо за пътя от Западна Африка до тук. Инкубационният период на болестта е от 2 до 21 дни, средно по 10 и за дългия път от Либерия и Сиера Леоне до тук, болестта убива или е проявена в такава степен, че не може да остане скрита.

Това смята началникът на хасковската микробиологична лаборатория д-р Лиляна Узунова, която първа трябва да изследва и оцени пробата на пациент със съмнение за остро заразно заболяване. Готовността на нашите болници да посрещнат убийствената зараза от юг бе афиширана от служебния здравен министър като много добра, което не е съвсем така. Хасковската болница наистина има пълна готовност и изграден алгоритъм за посрещане на заразна вълна, но точно с ебола не можем да се оправим както и цяла България. На първо място, местната микробиология/ и 99.9% от лабораториите в страната/ нямат електронен микроскоп, а гадинката не се вижда на обикновен. В цяла България има само 3 /три/ такива устройства - в София. Затова пробите от съмнителните пациенти се изпращат към Националния център за заразни и паразитни заболявания, където да потвърдят заразата. Въпросът е какво се прави до тогава, понеже еболата е по-заразна от грипа, със 100 % контагиозен индекс, и по смъртоносна от чума- с 70-80 % смъртност.
„Главното е изолацията. Пациентите са напълно изолирани в отделни стаи, персоналът влиза при тях само със защитни облекла, описва начина д-р Узунова. За транспортиране и дума не може да става. Нито има линейка, нито, както се оказа, специално изолирана носилка - заградена от всички страни с кислородно обезпечаване. Щяло Военно-медицинската академия да заръчва в чужбина една, която, забележете, ще е първата за България.


Това не се приема толкова драматично от лекарите, понеже при остри заразни заболявания процесът е един и същ-изолация и няма защо болните да се транспортират на едно място. Специално за еболата изолацията е всичко, понеже заболяването се предава от всякакъв контакт-чрез слюнка, пот и всякакви други секрети, дори при среща на епидермис с епидермис-тоест напълно обикновено докосване.


„Слава богу, ама наистина слава богу, че това не се предава като грипа-по въздушно капков път. Но наистина, контакт с болен гарантира зараза“, предупреди микробиолога. Нейната работа при появата за на заразен е да вземе серологична проба, да направи тест от типа Илайджа, и при съмнителен резултат да го насочи към София. Узунова хич и не е тръгнала да се притеснява ако се появи положителен резултат, сиреч Ебола в Хасково. За нея далеч по-страшно/ и по-често/ явление е нарасналите случаи на МRSA - Стафилококови инфекции, резистентни на метицилин. Такива, които не се повлиява от никакви познати антибиотици и безнаказано косят жертвите си. Там лекарите наистина нищо не могат да направят. Що се отнася до Ебола, нейната клинична картина е много подобна на нещо с което тук в Хасково се свикнали-Кримска хеморагична треска. Крайният стадий и на двете заболявания са масирани хеморагии/кръвоизливи/ от всички телесни отвори, в това число и пори, които водят до смърт. Специално при еболата има и опадване на ноктите, косата и прочие гадории, но началото на заболяването започва като най-тривиален грип-болки в гърдите и мускулите, зачервено гърло, отпадналост и температура. Най-зловещото/и любимо за писателите на трилъри/ е, че за този вирус няма открита ваксина нито лечение, макар че се знае от 1976-та година. Открит е от професор Петер Пио и оттогава периодически избухват, главно в Африка, епидимични взривове с много човешки жертви, което подхранва слуховете за изтървано биологично оръжие. Към момента цялата СЗО с всичките й научни подразделения още е безпомощна срещу заразата. Лекарите дори се шегуват, че малцината оцелели от Ебола сигурно вече са милионери-толкова неистови са усилията за откриване на антитела и изолиране на култура, от която да се направи ваксина. Засега просто оцелелите са твърде малко и надеждата за спасението остава в познатите от близо 40 години цифри 2/21.

Г.Христов

Според д-р Узунова единственото което може да се направи в Хасково е да се вземе серумна проба
Късметът е че гадинката има къс инкубационен период и не може да живее във външна среда
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    14
    1477
    3 0
    11:46, 15 окт 2014
    Mutaba 67
  • 2
    34
    3434
    12 -1
    19:03, 15 окт 2014
    за какъв ... аз си плащам данъците един микроскоп да не купят цигански народ! Магърдич Халваджиян : Щом не знае за кого да гласува,мен не ме е жал за този народ!!!!
  • 3
    Di
    dido_1413403238
    4 -2
    22:58, 15 окт 2014
    ЕЛАЙЗА Г-н Христов -> от Английски- ELISA(enzyme linked immunosorbent assay) е името на теста.
    Моля ви редактирайте го , че това е най-смешния превод който съм виждал(чел).
    • Gg
      ggeo
      3 0
      23:27, 15 окт 2014
      Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Ензимен имунен тест, използван главно за мерене на непознати концентрации или търсене на определени частици.
      на български език: Илайза тест
      на английски език: ELISA test
      на латински език: ELISA testum

      Това е името използвано в специализираните медицински сайтове. Обяснението е въпрос на транскрипция, при която английското "е" в началото на думата се чете като "и". Затова Engineer го четем "инженер" а не енженер, нали?
  • 4
    Ьь
    ьь
    1 0
    23:46, 15 окт 2014
    няма логика...ами ако пътуват няколко човека и заразения зарази другите по пътя...
  • 5
    Н.
    Н.ИВАНОВА
    3 0
    09:58, 16 окт 2014
    Инкубационен срок до 21 дни не е къс инубационен срок ! За тези 21 дни , при факта че инфекцията се предава по всички възможн пътища: въздушно-капков, контактно-битов,фекално-орален и т.н при факта ,че бившата ни държава е един разграден двор и всякакви негра щъкат безпрепятствено където си поискат епидемиологичната обстановка може да стане критична!
    Да не говорим пък че при сегашното състояние на здравеопазването с един грип не можем да се оправим, а камо ли с особенно опасна инфекция.
    "Карантина" идва от френското числително име "карант" четиридесет- толкова дни са задържали под стража пристигащите в пристанищата кораби с цел не допускане на заразени от чума моряци да донесат чума в пристанищните градове. Днес нищо такова не се прави.
    Време е да се събудим и да попитаме "ДЕМОКРАТИЧНА" и "АЛТРУИСТИЧНА" Европа и ЦИНИЧНИТЕ И ЛИЦЕМЕРНИ ПРЕЗОКЕАНСКИ БРАТЯ ЗАЩО СА НИ ПРОЧЕЛИ СМЪРТНА ПРИСЪДА И ДАЖЕ Е ИЗПЪЛНЯВАТ!
    • АВ
      А Войнов
      2 0
      12:53, 16 окт 2014
      Трябва им само земята, без хората.
  • 6
    Ла
    Лациент
    4 0
    18:06, 16 окт 2014
    Да ни пази господ!Тази д-р Узунова е толкова откъсана!На детето на моята приятелка постави диагноза менингит,а то имаше просто грип.Когато го заведоха в Пловдив лекарите се смели и казали,че толкова менингити като Узунова никой не си е позволил да напише.
    Та ако трябва да ни пази от Ебола- горко ни !
  • 7
    Зе
    землячка
    1 0
    14:53, 17 окт 2014
    Народът е казал:"Бай,бабо,да не те срещне мечка!" Цял свят живее в страх,нашите от Хасково_нямат проблеми!? Що за спокойствие? Налудничаво!
  • 8
    До
    до лациент
    2 0
    17:36, 17 окт 2014
    много си прав да знаеш
Последни новини