От х:

Днес в x:

Клуб „Хоро” празнува 10-годишен юбилей с Илия Луков

С концерт-спектакъл клуб „Хоро”, към читалище „Орфееви гори – 1870” в Смолян, с ръководител Русанка Бодурова, ще празнува 10-годишен юбилей Специалният гост на празника ще бъде- известният певец-приятел и кръстник на смолянския клуб, Илия Луков.

Празничната проява ще се състои на 18 октомври, събота, от 17 часа в Родопския драматичен театър „Н.Хайтов”. В 16,30 часа във фоайето на театъра ще бъде открита юбилейна фотоизложба, проследяваща дейността и изявите на Клуб „Хоро” от създаването му до днес.

Юбилейнит концерт ще включва ритми от различни фолклорни области, като спектакълът ще започне с родопска танцова постановка в две части- „Еньовден” – наричане на китки и празнично еньовденско веселие. Постановката ще направи гостите съпричастни с традицията да се празнува Еньовден, която е възобновена от клуб „Хоро”. Вече 9 години поред на празника 24 юни, участничките в клуба посрещат изгрева на слънцето на поляните край с.Горна Арда. В деня на лятното слънцестоене родопските жени изпълняват традиционните ритуали, свързани с народните вярвания за този ден. Хороигралците са подготвили пъстра китка от шопски, тракийски, северняшки, македонски и родопски танци. В концерта ще се представят и детски танцов състав и детска подготвителна танцова школа, както и клуб „Хоп-троп” от с.Момчиловци, чийто ръководител е Русанка Бодурова. Музикални поздрави ще поднесат оркестър „100 каба-гайди” и квартет „Аглика”. Публиката ще има възможността да се наслади на изпълненията на Илия Луков, който освен с изпълненията на народни и авторски песни на фолклорна основа, е известен с множество благотворителни инициативи в подкрепа на българщината.

Освен в български християнски центрове, дарени от него църковни камбани бият на православни храмове в Атина, Одрин и Голо бърдо, Албания.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини