От х:

Днес в x:

Общините искат ножица за Данък доход в полза на местната хазна

Част от данъка върху доходите на физическите лица да остава пряко в общинските хазни, а не както досега да отива в държавната искат от Националното сдружение на общините в България.

Предложението е резонно и ще е стимулиращо за общините да привличат инвеститори и да се отварят нови работни места“, коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който е сред 23-мата членове на УС на сдружението.

Като идея това съществува отдавна, но сега общините са категорични, че ще я отстояват до дупка, каза още Димов.

Искането е всъщност от 10-те процента от  ДФЛ, които отиват в общия държавен кюп, а после се преразпределят от правителството отново към общините под формата на капиталови разходи, между 1,5 и 3 % да остават директно в местната хазна. Предложението е всеки Общински съвет сам да има възможността да определи точно какъв да е процента в предложения диапазон. Димов подчерта изрично, че искането им в никакъв случай не касае вдигане на данъка върху печалбата.

По този начин всяко едно общинско ръководство ще има повече стимул да търси инвеститори и да им предлага възможно най-изгодните условия, за да стъпят те на негова територия. Защото ако предложението ни за преки постъпления от данък печалба на физическите лица бъде прието и ако в една община се отворят 1000 нови работни места, то сумата, която ще влезе в общинския бюджет ще е солидна. А това със сигурност ще е стимулиращо за работа на местната власт. В сегашния вариант на много от колегите меко казано не им пука идва ли нов бизнес или не, има ли нови работни места или няма в общината им.“, даде пример Димов. Като обобщение на искането димитровградският кмет посочи, че то всъщност е искане за финансова децентрализация, първа стъпка към децентрализацията на местната власт. „Ако тази стъпка бъде направена, страната ни влиза в нов етап на место самоуправление, тъй като България все още е най-централизираната държава от всички членки на Европейския съюз“, подчерта още Иво Димов.

От НСОБ настояват още и за уеднаквяването на процедурите за участие във всички Оперативни програми-от кандидатстването, през изпълнението до отчитането им.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    X
    X
    5 -3
    16:48, 13 окт 2014
    Hayde, izhoda go znaete, Terminal 1 i 2. Uspeh :)
Последни новини