От х:

Днес в x:

Навършват се осем години от убийството на Анна Политковская

Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковская. На 7 октомври (когато впрочем е и рожденият ден на Путин) 2006 г. тя е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят и твърдения, че то е по поръчка на руските власти.

През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за физическия извършител на убийството на Политковская, а трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години.

Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката във входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, известен с криминалното си минало – беше осъден като организатор на убийството.

Покушението над Политковская се превърна в едно от най-скандалните убийства в Русия при управлението на президента Владимир Путин. Трима от обвиняемите по-рано бяха оправдани, но Върховният съд нареди повторно разглеждане на делото. От прокуратурата настояваха за още по-сериозни наказания за обвиняемите.

Следствието твърди, че полага всички усилия за изобличаване на поръчителя на убийството на Политковская, заяви говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин. Нейното семейство заяви, че също ще продължи кампаниите си, докато поръчителят не бъде разкрит. Според разследващите Гайтукаев и Хаджикурбанов са получили поръчката и 150 000 долара от неизвестно лице.

Анна Политковская беше разследващ журналист за независимия вестник "Новая газета" и един от острите критици на управлението на Владимир Путин. Продължителната й работа за разкриване на беззакония на руската армия по време на войната в Чечня й спечели международно признание.

Политковская е родена в Ню Йорк през 1958 г., където нейните родители, съветски украинци, са дипломати на ООН. Тя учи журналистика в Московския държавен университет, завършва през 1980 г. и постъпва на работа във вестник "Известия".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини