От х:

Днес в x:

Трима учени печелят Нобеловата награда за медицина за 2014 г.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2014 година е присъдена на Джон О`Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер, обявиха от Нобеловия комитет.

Те печелят наградата за откриването на клетки, които създават позиционираща система в мозъка. Тримата са открили позиционираща система, „вътрешен GPS" в мозъка, чрез който е възможно да се ориентираме в пространството - демонстрира клетъчна основа за висшите познавателни функции.

През 1971 година Джон О`Кийф открива първия компонент от тази позиционна система. Той е открил, че вид нервни клетки в част от мозъка наречен хипокампус винаги е активен, когато мишка е на определено място в стая. Други нервни клетки се активират, когато мишката е на други места. О`Кийф заключава, че тези „клетки за място" формират карта на стаята.

Повече от 3 десетилетия по-късно, през 2005 година, съпрузите Мей-Брит и Едвард Мозер откриват друг компонент от позициониращата система в мозъка. Те идентифицират друг вид нервни клетки, които те наричат „мрежови клетки", които генерират координирана система и позволяват прецизно позициониране и откриване на път.

Откритията на тримата разшават проблем, който се опитват да решат философи и учени от векове - как мозъкът създава карта на пространството около нас и как ние навигираме през комплексната среда.

Откритията ще помогнат на заболявания като Алцхаймер и други, при които се губи паметта.

Джон О`Кийф е роден през 1939 година в Ню Йорк. Той има британско и американско гражданство. Получава докторска степен през 1967 година в Университета Макгил в Канада. След това се мести в Англия. Професор по Когнитивна невронаука от 1987 година в Лондонския университет.

Мей-Брит Мозер е родена в Норвегия през 1963 година. Учи физиология в Университета в Осло с бъдещия си съпруг Едвард Мозер. Получава докторска степен по неврофизиология през 1995 година. Едвард Мозер е роден в Норвегия през 1962 година. Завършва докторат през 1995 година.

Миналата година наградата бе присъдена също на трима души. Американците Джеймс Ротман, Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф я печелят за „техните открития в регулирането на движението на везикулите - голяма транспортна система в нашите клетки".

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Отличието се присъжда от 1901 година.

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини