От х:

Днес в x:

Съвременният човек се появил в Европа преди 43 500 години

Каменните сечива отпреди 43 500 години. Сн.: Philip Nigst/Willendorf Project

Вилендорфската Венера е малка (с височина 11 сантиметра) женска статуетка, открита през 1908 година (в Австрия). Тя е изработена от варовик и е оцветена в охра. Гърдите, коремът и бедрата й са хипертрофирани. Пъпът, половите органи и ръцете на статуетката са подчертани с линии. Според редица изследователи фигурката може да е била символ на плодородие. Тя е на възраст 24–26 хиляди години.

Сега екип от археолози публикува резултатите от изследване на няколко каменни сечива, изкопани наскоро от същото място. Те са от преди 43 500 години.

Резултатите показват, че сечивата принаделжат на Оринякска култура (Aurignacian), което обикновено се приема като показател за присъствие на съвременния човек. Според приетото от науката схващане, съвременните хора се появяват в Европа и заменят неандерталците преди 40 000 години. Новото изследване праща тази дата назад до потенциално много по-ранно време, когато температурите на север от Алпите са били много ниски. 

Венера от Вилендорф

Каменните инструменти са открити при разкопки между 2006 г. и 2011 г. Находките са датирани от преди 43 500 години, което ги прави значително по-стари от другите известни артефакти, които са били открити в цяла Европа.

"Последните находки показват присъствие на съвременния човек и датирането на артефактите ги прави най-ранната добре документирана поява на съвременните хора в Европа", казва д-р Филип Нигст от университета в Кеймбридж за "Science2.0". Проучването разкрива, че съвременните хора са живели тук по същото време, когато неандерталците са обитавали Европа. Очевидно съвременните хора и неандерталците са съжителствали във района на Вилендорф по-дълго, отколкото се смяташе досега.

"Находките сочат, че съвременните хора и неандерталците са взаимодействали, и може да са разменяли както съпрузи, така и идеи", каза Нигст. "Картината, която се очертава от нашето проучване е очарователна, защото виждаме значителни промени в материалната култура на последните неандерталци - и тези промени се случват същото време, когато съвременните хора са обитавали Вилендорф. Това не може да е съвпадение. "

Анализ на почвата, в която са открити находките, разкрива, че инструментите са били в употреба по време на една ера със студен климат. Тук е имало степи с иглолистни дървета, разположени по речните долини. Учените правят извод, че ранните съвременни човешки заселници в Централна Европа са били устойчиви на различни условия на околната среда. Вместо да търсят определена среда, те са се справяли много добре с голямо разнообразие от климатични условия, всяко от които е изисквало различно поведение за оцеляване. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини