От х:

Днес в x:

Версии за причините за взрива в „Миджур"

Няколко основни версии излизат на преден план за взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом. Всяка от тях обаче се появява, преди да е направен подробен оглед на мястото, което от съображения за безопасност все още е отцепено.

Нарушения в организацията на работа
Със сигурност се знае, че в завода на няколко пъти са откривани нарушения на организацията на работа за подобен тип дейност. Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че последната проверка на Инспекцията по труда е от 6 август, като са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха, липса на инструкция за безопасност. Чували с взривни вещества са съхранявани на нерегламентирни места. От началото на годината наложените актове са седем.

Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси, каза и служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. "Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво, допълни той.

Ниска квалификация и евентуална човешка грешка
От думите на Христосков стана ясно, че работниците в цеховете за обезвреждане на боеприпаси са взимали ниски възнаграждения, като последните заплати са под 240 лева. Те са започвали работи след кратък курс на обучение, което навежда на мисълта, че не е изключена и човешка грешка.

"Вероятно става въпрос за човешка грешка, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза по Нова телевизия един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната Валентин Радев. Той изрази предположение, че се е взривила смес от тротил, извличан от обезвреждането на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, като двете свързани сгради на цеха ги няма и на тяхно място са останали кратери. За 15 години инцидентите в завода в Горни Лом са 4-5.

Експеримент с нов продукт

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обяви, че вчера във взривилия се завод за утилизация на взривни вещества в село Горни Лом е започнало експериментирано въвеждане на нов продукт, но без инструкции. Той направи уговорката, че не може да е сигурен, че това има връзка с взрива.

Подобна теза може да обясни фактът, защо във взривилия се цех са били неговите ръководители, както и един от собствениците.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини