От х:

Днес в x:

Има жертви при взрива в завода за експлозиви в Горни Лом

Мощен взрив избухна в завод за производство на взривни вещества край село Горни Лом. Три жени са ранени. По неофициални данни има жертви и броят им е над 10.
Сигналът за експлозията в бившия завод "Миджур", който сега е собственост на фирма "Видекс" е подаден на тел. 112 в 17.05 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. Районът е отцепен в радиус от 3 километра.

По предварителна информация в цеха е имало около 15 човека, над 10 от които са загинали. Съмненията за жертви обаче за момента не могат да бъдат потвърдени, тъй като в завода има вторични експлозии и спасителните екипи и лекарите не могат да влязат.

Обмисля се районът да бъде огледан от безпилотни самолети и роботи.

Три жени са ранени, като две от тях са настанени в болницата в Монтана, а една е траспортирана до Видин. Зам.-директорът на Спешна помощ във Видин д-р Любомир Виденов заяви пред БНР, че трите пострадали са с повърхностни рани и фрактури.

"Няма пряка опасност за живота им. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София." , допълни Виденов.

Сред пострадалите е и съпругата на кмета на с. Горни Лом Илиян Михайлов. Тя е настанена в ортопедията на монтанската болница, с тежка фрактура на ръката, без опасност за живота. Подготвя се за операция.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов каза на пресконференция, че преди 15 дни във фирмата е правена цялостна проверка. Констатирани са нарушения и са издадени актове. През 2010 година също е имало такова произшествие във фирмата.

Той, както и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров са пристигнали в Горни Лом.

Собствениците също са били в района на завода, но не отговарят на мобилните си телефони. Няма опасност за жителите на селото.

Взривът обаче е оставил два ВЕЦ-а без електрозахранване, съобщиха от презцентъра на ЧЕЗ. Екипите на дружеството нямат достъп до авариралите съоръжения.

Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването.

По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба, посочват от МВР. Уведомени са и премиерът Георги Близнашки, и държавният глава Росен Плевнелиев.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Re
    reostat_1412221009
    0 0
    06:35, 2 окт 2014
    Взривът обаче е оставил два ВЕЦ-а без електрозахранване
Последни новини