От х:

Днес в x:

Живот на дъното: безплатен обед за 99 несретници

20 бедни взеха безплатния си топъл обяд в първите десет минути в днешния първи ден от работата на социалната трапезария на ресторантьора Николай Траилов в столовата на училище “Паисий Хилендарски” в Хасково. В списъка са общо 99 несретници. Трапезарията за бедни работи за 5-та поредна година в Хасково и се финансира от социалното министерство. Държавата отпуска 14 345 лв. за обяд със супа, основно ястие и хляб за три месеца. Очакванията са програмата да бъде продължена и след този срок.

В социалната трапезария се записват хора без доходи и близки, самотници и инвалиди, бездомници.

На практика това са хора, изпаднали до дъното. Всеки от тях е стигнал до нищетата по свой собствен път. 61-годишният Милко Манолов е самотник, който преживява с 65 лева месечна помощ. Претърпял е тежък инсулт. През септември миналата година от ТЕЛК му намалили процента инвалидност от 79 на 64. Пенсията му от 120 лева се стопила до жалките 65, с които не успява да си купи дори лекарствата.

Повече от година в къщата му няма ток, защото не може да си плаща сметките. Вода все още има, макар и към ВиК да не бил изряден длъжник. Преживявал с помощта на съседно кафене, където го съжалявали и му давали края на хляба, останал след като го нарежат за принцеси. Получил помощ за отопление от социалните тази есен и успял да се снабди с дърва за зимата, което вероятно е единствената добра новина за него от дълго време.

Милко хапна с удоволствие топлата супа, каквато навярно не е вкусвал от месеци. Другарите му по съдба сърбаха до него на дългата маса, без много приказки. Всички харесаха обяда, някои мушкаха в джоба останало парче хляб. И излизаха отвън да се напекат на есенното слънце в един от може последните топли дни за годината.

Живот на дъното.

Тодор Кръшков    

Милко Манолов, един от 99-те
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Аз
    аз
    9 0
    18:43, 1 окт 2014
    Хубава статия за живота на дъното. Дано продължи социалната трапезария- колкото може! На фона на тази тъжна картина изглежда още по-потресаващо грозно драпането за власт- цялата власт на местните величия и отрочетата им. Не знам дали отрочето, което сега се готви да става депутат, е виждало дори и отдалеч хора на дъното и място като тази трапезария. А за трапезарията и статията- хвала!
  • 2
    F1
    F1
    8 0
    20:43, 1 окт 2014
    JALKA KARTINA.Neka vsi4ki v Haskovo saberem po-1lv. i da pomognem na tezi hora,Haskovonet za6to ne se zaemete s podobna kampania,taka moje da se pomogne i na drugi hora koito sa v beda.
  • 3
    Am
    amjik
    7 0
    20:50, 1 окт 2014
    Тъжна картина.....дано по често да има такива трапезарии...
  • 4
    Ки
    Кичка
    0 -1
    20:14, 2 окт 2014
    Абе Хасково нет,издействайте един SMS номер да пущаме есемеси та дано да се съберат парички и повече време да работи тази трапезария
    за бедните - горките. Много ме е жал!!




Последни новини