От х:

Днес в x:

60 деца от малцинствата влизат в „ Работилница за знания“

„Работилница за знания“ ще помага на децата от малцинствените групи в хасковското основно училище „Никола Й. Вапцаров“ да попълват незнанията си по български език, математика и да изградят социални умения като неагресивно общуване и формирането на добри обноски.

Схемата за извънкласните занимания ще следва горе-долу тази като в занималните на други учебни заведения, но ще се преподава по иновативна методика, интересна за децата.

Проектът е разработен от Сдружение“ Шанс и закрила“ в партньорство с училището. Финансирането му по линия на фондация „ Америка за България“.

В  Работилницата за знания ще бъдат обхванати 60 деца от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Те са подбрани след внимателната преценка на преподавателите за нивото им на владеене на български език и уменията им да смятат.

Учениците, които попадат в целевата група на проекта са и такива, които често отсъстват от занятията.

Целта на всички участници в проекта е да бъде повишен интереса на тези ученици, за да се предотврати до минимум възможността те да отпаднат от учебния процес, обясни шефът на „ Шанс и закрила“ Малина Славова.

 Сътрудниците по проекта и специалистите ще работят и със семействата на проблемните ученици. Поне 10 фамилии, чиито деца имат трудности в училище ще бъдат включени в инициативата за фамилни групови конференции. В тях обучени координатори към Сдружението ще търсят помощ за справяне с проблемите на децата извън семейната им среда, след приятели или други близки и роднини на фамилиите им.

В училището учат 470 деца и тийнеджъри. А ръководството и учителския състав търсят непрекъснато възможности за включването на възпитаниците си в различни проекти с цел да направят училището по-привлекателно за тях място. Усилията им вече дават резултати, тъй като процентът на отпадналите ученици за миналата година е значително намалял. На училище са спрели да ходят само трима ученика, като двама от тях са прекратили посещения заради здравословни проблеми.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Нина
    3 -5
    18:45, 1 окт 2014
    Относно отпадането и желанието на ромите да учат-вярвате ли в тези глупости,които пишете?На циганина му дай соц.помощи и далавери!
Последни новини