От х:

Днес в x:

400 тела са открити в масовите гробове в Източна Украйна

оло 400 неидентифицирани тела се намират в момента в моргите в град Донецк, край който наскоро бяха открити масови гробове на мирни жители. Това разказа латвийският правозащитник Ейнарс Граудиниш за „Российская газета“.

Той каза, че е посетил две места на масово погребване на загинали – в село Нижняя Кринка и при мина Комунарская № 22. Бил е в състава на група от осем експерти на ОССЕ от Франция, Германия, България, Великобритания и други страни, които са били съпроводени от представители на самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република.

По думите на правозащитника около мина Комунарская труповете са се намирали под тънък слой пръст. Към момента на пристигането на експертите телата са били извадени. По думите на сепаратистите в момента на откриването им те са били в напреднал стадий на разлагане.

В масовия гроб край село Нижняя Кринка досега е разкопана само една част, каза Граудиниш. Той съобщи, че на експертите е било предложено да присъстват при разкопаването, но те не могли да направят това поради липса на време. Освен това в зоната действат украински снайперисти, подчерта експертът.

„В момента само в моргите в Донецк има около 400 неидентифицирани трупа. Очевидно е, че броят им ще нарасне след ексхумирането на телата от откритите гробове“, ката още правозащитникът.

Местни жители са разказали на Граудиниш, че домовете им са разграбени, а украинските силовици са се редили на опашки в пощата, за да пратят заграбеното и дома си.

„При нас дойдоха група жени. Говореха много емоционално, буквално ридаеха. Говореха и една през друга, и поотделно. Разказаха ни, че наемници от батальоните „Азов“ и „Донбас“ са подлагали често жените от селата на масови изнасилвания. Жертва на издевателствата са ставали момичета на по 12 години и възрастни жени“, съобщи правозащитникът, който призна, че просто е онемял от мъката на тези жени.

На 23 септември сепаратистите съобщиха, че край Донецк са открити няколко гроба, където по думите на местни жители са били погребани мирни жители, убити от украинските силовици. Както заяви по-рано специалният представител на ОССЕ за борба с трафика на хора Мадина Джарбусинова, не е изключено телата да са останали без вътрешни органи, които да са били взети с цел продажба, пише NEWSru.com.

Според сепаратистите убийствата на мирни жители са извършени от бойци на Националната гвардия на Украйна, които са се намирали в Нижняя Кринка от април до средата на септември. От руското външно министерство заявиха, че има сериозни основания да се смята, че силовици от Националната гвардия са били причастни към убийствата на мирни жители. В Киев категорично отхвърлят тези подозрения.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Шо
    Шоплъка
    3 -1
    18:39, 1 окт 2014
    Майдановските фашисти на Порошенко, Турчинов и Арсенюк не се посвениха Малоазийският самолет да свалят,съгражданите си от Одеса живи да изгарят, та на опълченците близките ще се спрат да убиват!
    • Ja
      Jack Bauer
      2 -1
      00:06, 2 окт 2014
      Къде са сега хамериканците? Защо не наложат санкции на Украйна? Аман от този двоен стандарт.
  • 2
    Re
    Rezon
    1 0
    18:50, 2 окт 2014
    Александър Симов от Пловдив е бил представителят от България в същата група наблюдатели! И той разказва за същите зверства на украинския нацизъм! Защо нито една правозащитна организация не се е отзовала на поканата на Донецк да отидат и да видят с очите си? Защото на САЩ не им отърва!
Последни новини