От х:

Днес в x:

Европа обяви война на фалшивите храни

Война на храните ментета обявиха земеделските министри от Европейския съюз, които се срещнаха в Италия.

В тридневния форума участваха 28 аграрни началници, които обещаха да се борят безмилостно срещу фалшификатите на прочути хранителни стоки, които въпреки приетите нормативи от ЕС продължават да се продават в страните членки.

Търсят се възможности за защитата на качеството на хранителните продукти, като се започне от суровините за тяхното производство и се стигне до здравословния им принос, гарантиран от изпитани във времето рецепти за подготовка на крайното изделие, добавя още Монитор.

Началниците ще активизират работата на специализираната общоевропейска агенция, която би трябвало не само да раздава сертификати за гарантирано наименование за произход на оригинални хранителни продукти, но и да следи постоянно за спазването на тяхното качество.

Участниците във форума не се споразумяха по една от основните точки в дневния ред – постигането на съгласие за намаляване на използването в селското стопанство на нитрати. Тук вината бе приписана на домакините, които изглежда все още не са успели да изпълнят регламента за тяхното прилагане от вече далечната 1991 г.

Министрите на земеделието настояха щетите на селските стопани от руското ембарго да не бъдат компенсирани от предназначените по начало за тях общи средства, а с пари от други фондове. Шефовете на земеделските ведомства призоваха също така Европейската комисия и своите колеги дипломати да работят активно за решаване на спорните проблеми с Русия и за отмяна на ембаргото, причинило само досега загуби за стотици милиони евро.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини