От х:

Днес в x:

Microsoft вдигна завесата на Windows 10 (видео)

Следващата версия на Windows ще се казва Windows 10  и ще е напълно готова до края на 2015 г. Microsoft вдигна завесата, като представи първите официални подробности за операционната система, която описва като нейната най-всеобхватна версия досега.

"Windows 10 ще работи на невероятно широк спектър от устройства. От Интернета на нещата до сървъри и дейта центрове. Някои от тези устройства ще имат 4-инчови екрани, други ще имат 80-инчови дисплеи, а трети изобщо нямат да имат екрани. Някои от тях ще държите в ръката си, а други ще са на няколко метра от вас", пише компанията в документацията на Windows 10.

Microsoft пуска и първата пробна версия на системата, която ще е достъпна безплатно. Компанията подчертава, че това не е завършен софтуер и не е предназначен за крайни потребители, а за ентусиасти и програмисти.

Дизайнът на Windows 10 напомня повече на този на Windows 7. Според Джо Белфиоре, вицепрезидентът на Microsoft и ръководител на отдела, разработващ Windows, това е целенасочено решение от страна на компанията "Искахме да дадем познатата среда на Windows 7, която да не притеснява потребителите и да ги стимулира да преминат към новата платформа", коментира той.

Все пак в Windows 10 остават и елементи от Windows 8. Лентата Charms например ще е достъпна за устройства със сензорни екрани и ще има подобрена функционалност. Интерактивните плочки на Windows 8 също ще присъстват, но този път вградени в класическото Старт меню, което се завръща.

Както се очакваше, приложенията от модерния интерфейс, вече ще могат да работят в самостоятелни прозорци в класическия десктоп интерфейс. Въвеждат се и т.нар. виртуални десктопи. Това ще позволи на потребителите да имат няколко екрана, на които да подреждат прозорците с приложенията си и да организират работата си по-добре. Това е функция, която присъства в Linux дистрибуциите от години и е добра новина, че най-сетне намира място и в Windows.

Макар и Microsoft да не го обяви, начинът, по който описва част от възможностите на Windows 10, подсказват, че платформата самостоятелно ще разпознава устройството, на което е инсталирана, и ще оптимизира интерфейса си за нея. Например лентата Charms няма да се показва на лаптопи, защото тя не е необходима. Интерфейсът ще се настройва автоматично и при хибридните устройства, които могат да играят ролята както на лаптоп, така и на таблет.

Компанията посочва, че планира още много нововъведения в Windows 10. Следващата част от тях ще бъдат представени в началото на следващата година. Самата платформа се очаква да бъде напълно готова и представена до края на 2015 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини