От х:

Днес в x:

Лютви Местан към учителите:Срещата ми с вас е най отговорна в кампанията

Председателят на ДПС Лютви Местан, водач на листата на ДПС в Кърджали, кандидатите за народни представители и евродепутатът Илхан Кючук проведоха работна среща с учители от Кърджалийска област. Проблемите в образованието, в обучението по майчин език, очакванията към следващото Народно събрание, бяха сред дискутираните теми.

Лютви Местан определи срещата като най-отговорната по време на предизборната кампания.Ние имаме един тежък проблем – състоянието на изучаването на майчин език е трагично. Ще внеса и в 43-то НС законопроект за изучаване на турския език като ЗИП, но съм убеден, че той няма да бъде подкрепен от никой освен от депутатите на ДПС, както беше в предишните случаи. Защото в България има фундаментален проблем към различието – език, етнос, религия, то се приема като потенциален риск за националната сигурност, а не като богатство. Отношението към езика се свързва и със забраната за използване на турски език в предизборната кампания.Проблемът идва от историческата обремененост на съзнанието. каза той и обяви, че ще заведе дело срещу държавата в Страсбург за наложената му глоба за говорене на турски език на митинг в Ябланово.

„Ние сме готови като партия да помогнем за квалификацията и преквалификацията на преподавателите по турски език, ще подпомогнем и отпечатването на учебниците от 5 до 8 клас, по чието учебно съдържание се работи в момента.От 1 до 4 клас вече има отпечатани нови учебници, за първи клас издаването е финансирано с 48 хил.лв. лични дарения от наши депутати”, каза Лютви Местан.

Това съобщиха от предизборния щаб на ДПС в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини