От х:

Днес в x:

До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло

Седем от петнадесет марки масла – и чужди, и български, на българския пазар имат отклонения по два показателя – количество вода и немлечни мазнини. Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, коментирайки изследване на "Активни потребители".

Немлечни мазнини означават например палмови мазнини, отпадъчни мазнини. В пет марки от изследваните марки масла ситуацията е била такава, като в едната е установено, че 75% от маслото е било съставено от немлечна мазнина, посочи д-р Иванов пред Нова телевизия.

Това не означава, че ще се отровим от поемането на такива продукти. Но истината е, че консумацията на твърде голямо количество такива мазнини е вредно – организмът не преработва добре трансмазнините, посочи Симеон Присадашки, чиято фирма членува в Асоциация „Активни потребители”.

По отношение на водата д-р Иванов заяви, че има много голяма разлика какво е водното съдържание, защото при по-голямо количество много по-лесно се развиват опасни бактерии. Променя се и срокът на годност на продукта – това на практика става различен продукт.

И Иванов, и Присадашки заявиха, че за фирмите-производителки това не е първи случай. Две от фирмите са варненски, уточниха двамата. А Българска агенция по безопасност на храните ще направи официална проверка на всички марки масло, посочени в изследването на „Активни потребители”. Д-р Иванов каза, че изследването на „Активни потребители” е направено в частна лаборатория, защото БАБХ „странно” се бави понякога с такъв тип изследвания.

Глобата при такова нарушение е 2000 лева, а при повторно – 10 хил. лева, каза Симеон Присадашки. Проблемът е в рецидивите – контролните органи трябва да е по-внимателна, защото винаги ще има хора, които нарушават правилата.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини