От х:

Днес в x:

Щонов: Плавно поскъпване на тока не означава поскъпване на всеки 3 месеца

Текущият дефицит в енергетиката е в размер на 900 млн. лв. Предлаганото (и все още неодобрено от ДКЕВР увеличение с 9,79%) ще покрие 200 млн. лв. Други 200 млн. лв. ще дойдат от бизнеса под формата на такса "Задължение към обществото"*. Това обясни в ефира на bTV служебният министър на иконимиката и енергетиката Васил Щонов.

Той обясни, че се правят опити да покрият оставащите 500 млн. лв. с подобряване на ефективността от системата. Предишните правителства записали и предвидили, че дупката може да бъде покрита с пари от въглеродни емисии. За тази година обаче от това перо щели да дойдат едва 80 млн. лв., а догодина - 50 млн. лв.

По въпроса за поскъпването, министърът обясни, че плавното поскъпване абсолютно не означава увеличение на всеки три месеца. Поскъпването ще е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР.

Щонов допълни, че ако до 1-2 години не се постиге предоговаряне на дългосрочните договори с американките централи и оптимизиране на работите, тогава може да се стигне до нови поскъпвания.

Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия.

За проблемите в сектора

„Проблемите се дължат главно на недобро управление”, обясни той и даде за пример АЕЦ „Козлодуй”. В началото на тази година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. Вместо цялата сума, в енергийния холдинг са влезли едва 11 милиона заради прекомерно завишените харчове.

Министърът бе категоричен, че злоупотребите и течовете на финансови средства са довели до кризата в енергетиката.

За американските централи

Цените, на които се изкупува енергия от американските централи, е могло да бъде променена през 2005 г. Това обясни още министърът. Според него въпросните цени са били реалистични за съответния момент.

Отговорност към обществото замени добавките за "зелена" и "кафява" енергия, както и за т. нар. "невъзстановяеми разходи".
Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини