От х:

Днес в x:

Йенс Столтенберг застава начело на НАТО в труден момент

Йенс Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, от днес поема поста генерален секретар на НАТО.
Той заменя на поста датчанина Андерс Фог Расмусен, който ръководеше алианса през последните пет години.

Столтенберг застава начело на НАТО в труден момент, когато организацията е изправена пред няколко предизвикателства - заплахата от "Ислямската държава", завзела територии в Сирия и Ирак, кризата в отношенията на Запада с Русия заради Украйна, и ситуацията в Афганистан, където многонационалните сили приключват 13-годишната си мисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Петдесет и пет годишният Столтенберг е син на бившия министър на отбраната и на външните работи Торвалд Столтенберг, а майка му Карин е била държавен секретар.

Като дете Столтенберг е живял известно време в Белград и говори добре сръбски език, отбелязва Франс прес.

По образование той е икономист. Депутат е от 1991 г. После става министър на търговията и на енергетиката в кабинета на тогавашната министър-председателка Гру Харлем Брунтланд.

През 1997 г. е назначен за министър на финансите от приемника на Брунтланд - Турбьорн Ягланд.

През 2000 г. на 41-годишна възраст Столтенберг става най-младият премиер на страната, но заема поста за кратко, тъй като оглавяваната от него Норвежка работническа партия напуска правителството.

Столтенберг се връща на премиерския пост през 2005 г. чрез смел ход - сформиране на трипартиен съюз между Норвежката работническа партия, Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Преди това Работническата партия никога не е споделяла властта с друга формация.

Премиер е до октомври 2013 г., когато губи парламентарните избори.

През 70-те години Столтенберг е бил противник на войната и НАТО. По време на Виетнамската война дори е участвал в протести пред американското посолство в САЩ и е замерял сградата му с камъни, припомня Франс прес. Той е протестирал и срещу френските ядрени опити в Муруроа, участвайки в протестен велопоход от Осло до Париж през 1995 г.

Постепенно обаче Столтенберг променя отношението си. Под негово ръководство Норвегия участва във войната в Афганистан и във въздушните удари срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, припомня Франс прес.

Столтенберг е премиер и когато на 22 юли 2011 г. екстремистът Андерш Брайвик извърши бомбения атентат в Осло и масовата стрелба на остров Ютьоя и отне живота на 77 души. Тогава Столтенберг призова хората "да се противопоставят с повече демокрация и повече човечност на екстремистките атаки" и неговата реакция беше похвалена както от неговите политически опоненти в Норвегия, така и от чуждестранни лидери.

Столтенберг е много популярен в родината си. Според анализатори той притежава харизма подобно на Бил Клинтън.

"Когато Столтенберг говори с теб, се чувстваш най-важният човек на света", казва Франк Ореброт, преподавател по политически науки в Университета в Берген, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг си е изградил широка мрежа от контакти в политиката и има добра политическа интуиция, в което се корени неговата сила, отбелязва Ройтерс.

Новият генерален секретар на алианса е известен като специалист в изкуството на компромиса, отбелязва Франс прес. Именно той помогна за сключването на историческо споразумение между Норвегия и Русия, уреждащо определянето на общата им граница в Баренцово море, сложило край на дългогодишен спор.
Той установи приятелски отношения с бившия руски президент и сегашен премиер Дмитрий Медведев, както и с настоящия руски президент Владимир Путин.

Според норвежкия в. "Афтенпостен" тези връзки може да са от полза в момент, когато алиансът и Русия преживяват най-тежката криза в отношенията си от края на Студената война.

Според Франс прес обаче е все още трудно да се прогнозира как ще се държи Столтенберг отсега нататък спрямо Русия и дали той ще бъде "ястреб" или "гълъб".

Той защити пред Китай решението на Нобеловия комитет да връчи Нобеловата награда за мир за 2010 г. на китайския дисидент Лю Сяобо, което разгневи Пекин.

Освен това подтикваше правителството си да преговаря, често пъти тайно, за уреждането на някои от най-продължителните кризи в света. Норвежки дипломати например помогнаха на масата на преговорите да седнат колумбийските власти и бунтовниците от ФАРК.

Международните интереси на Столтенберг са насочени също към проблемите на здравеопазването и климатичните промени, допълва ДПА.

От март насам, когато беше обявено назначението му, той посети ключови натовски столици като част от подготовката си за поста. Освен това посещаваше уроци по френски, за да засвидетелства уважение към втория официален език на алианса, отбелязва ДПА.

Женен е, с две деца, почитател на ските.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини