От х:

Днес в x:

Уникална операция за увреден слух показаха в Пловдив за пръв път

Използваният метод балонна тубопластика на Евстахиевата тръба гарантира успеваемост в 80 на сто от случаите, преди него подобрение е имало при 5% от оперираните

Уникални за страната демонстрационни ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха, извърши днес ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Процедурата е популяризирана за първи път преди 5 години в Германия. До момента тя е приложена на 15 хил. пациенти от 30 страни. Направените изследвания през този период показват, че при 80 на сто от случаите е постигната желаната успеваемост – дългогодишно подобрение. Преди да започне прилагането на този метод подобрение е имало едва при 5% от пациентите.

За хирургията на живо днес са избрани двама пациенти на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги”. 61-годишната жена и 55-годишният мъж, са имали проблеми със слуха, предизвикани от непроходимост на Евстахиевата тръба.

След като са изключени възможни причини, за да се избегнат други оперативни методи, се преминава към балонната тубопластика на Евстахиевата тръба – BET (Balloon Eustachian Tuboplasty).

Благодарение на извършените балонни тубопластики пациентите ще получат дълготрайно подобряване на вентилацията на Евстахиевата тръба. Възстановителният период след тази миниинвазивна интервенция е 2-3 дни, а самото изписване от Клиниката по УНГ болести става още на следващия ден.

Демонстративната хирургия бе наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести от цялата страна и специализанти. Преди и след операциите бе направена презентация на използвания метод и бе излъчен филм с демонстрационни операции, правени в Германия.

Двете ендоскопски операции бяха извършени във Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги”, създаден на базата на вече съществуващия Интегрален център, оборудван с иновативна апаратура. Към настоящия момент УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница в България, която разполага с подобна инсталирана и работеща система.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни, обясни проф. д-р Карен Джамбазов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини