От х:

Днес в x:

В с. Белополци баби депозират онлайн

Депозирам онлайн“, „сърчваме“, „търсачка“. Това са сред най-често употребяваните думи напоследък в с.Белополци, Ивайловградско. Така е, защото голяма част от населението от малки, през каки до баби минаха успешно курса по компютърна грамотност. А тази възможност получиха след като отдалеченото на 43 километра от общинския център Ивайловград населено място стана част от проекта „Електронно включване за активен социален живот на уязвими социални групи в отдалечени райони чрез създаване на Центрове за електронно включване” , който се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Село Белополци попада в проекта след социологическо проучване и последваща стратегия за използването на информационните и компютърни технологии като възможност за включване на населението в отдалечените населени места в община Ивайловград.

Екипът по проекта се похвали с изключително големия интерес, който предизвика откриването на първия Център за електронно включване, създаден в с. Белополци. Той вече се радва на голяма популярност сред населението като възможност за осъществяване на комуникация и най-вече търсене на информация.

По проекта компютърно грамотни са вече възрастни хора, трайно безработни. Идеята е новите им дигитални умения да им помогнат както в социалната комуникация, така и за достъп до повече онлайн обществени услуги.

Заради големия интерес към първия успешно реализиран проект екипът му от Сдружение „Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция” с партньорството на Фондация Рамон Рей Ардид -Сарагоса вече търси нови възможности за създаване на центрове и в други отдалечени населени места на общината.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини