От х:

Днес в x:

Община Хасково с грамота “Срамота“

Община Хасково получи грамота „Срамота“ от Програма Достъп до инфромация. Със срамното отличие местната власт се сдоби по време на 12-тото издание на годишните награди, които ПДИ връчва за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Антинаградата за Хасковска община е в категорията “Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите“. Тя се присъжда за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на институциите, проведено в периода 3 февруари – 3 март тази година. Според Закона за достъп до обществена информация срокът за отговор при запитване е 14 календарни дни, а термин като „мълчалив отказ“ в закона за достъп до обществена информация няма.

На отправените въпроси към община Хасково отговор няма вече 232 дни, показва справката на ПДИ. Според справката в интернет страницата на общината няма например информация за възложените обществени поръчки, публикуван Бюджет накратко/бюджет за гражданите. Институцията не е отговорила на запитването на ПДИ „Публикувана ли е тримесечна информация за разходите по бюджетни програми?“, както и на „Публикуван ли е отчет за изпълнението на програмните бюджети за полугодието?“.   

Така хасковска община е сред „малчаливите“ 107  институции сред 535 препитани от екипа на програмата.

С грамоти „ Срамота“ се сдобиха още 4 общини от Хасковски регион-Стамболово, Маджарово, Любимец и Симеоновград. Община Харманли е успяла да се отсрами с отговор за исканата информация, макар и със закъснение от 16 дни спрямо законовия срок. Областната дирекция на МВР е отгговорила на поставените въпроси със закъснение от 36 дни.

Останалата местна власт в областта е подала исканата информация надеждно и в срок, показва статистиката на ПДИ.

Съвсем изрядни са били при запитването и от Регионалния инспекторат по образование-Хасково, както и от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. 

„Срамота“ обаче има и за Областната дирекция “Земеделие“. От там  не отговорят за въпросите на ПДИ вече 233 дни.

По време на церемонията в категорията “Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ наградата ”Златен ключ” получи община Банско – за демонстрираното желание да подобрява прозрачността в работата си и да улеснява достъпа до информация за граждани.

Антинаградата  „Катинар” пък е присъдена на прокуратурата  за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа. 

В Категорията за най-абсурден случай за достъп до информация антинаградата „Вързан ключ” отиде при за Министерство на труда и социалната политика. Ведомството си я заслужи заради абсурдната практика, когато предоставя информация по електронна поща да иска от заявителите да се явят на място в министерството, за да подпишат протокол, и едва след това да получат информацията по мейл.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    No
    normalno
    55 -6
    19:00, 30 сеп 2014
    Областна дирекция Земеделие сигурни ли сте че знаят български?
    • Ja
      Jack Bauer
      35 -5
      20:24, 30 сеп 2014
      Хахаха, вярно, може да нямат щатен преводач, не че не искат да отговорят, просто не могат. :))))))))))
    • Ya
      yarrak
      7 -15
      09:02, 1 окт 2014
      e , to vie ne si znaete ezika , ta ot zemedeliet... Виж коментара
    • Ku
      KUR ZA TURCIQ
      8 -3
      10:44, 1 окт 2014
      yarrak shte ti smaja shibanata glava ot boi ako ta razbera koi si shiban rqzan pederaz
    • Ha
      halkidyki
      1 -1
      13:21, 1 окт 2014
      Bassi jalkite nisko levelni komentari
  • 2
    Уз
    Узунджовец
    16 -1
    20:45, 30 сеп 2014
    Вие какво,оправдавате кмета и антуража му ли аъъ,простотия до шия...
  • 3
    Kr
    krokodil
    3 -4
    00:14, 1 окт 2014
    Надлежно, а не надеждно...ама че непрофесионализъм
  • 4
    Ко
    Коректен
    14 -1
    09:27, 1 окт 2014
    Аз питам до кога ще ги търпим тези неграмотници, некадърници които не си изпълняват служебните си задължения и нанасят ограмни щети на общината, респективно - гражданите. Защо държавата не налага санкции на тези които потъпкват гражданските права,или трябва да се вигнем и ги изметем тези общински боклуци, начело с безкруполния и нагъл крадец Геоги Иванов, който непрекъснато нарушава законите в тази държава.Явно че когато липсва държава ще трябва да се оправяме сами с всички средства в името на справедливостта и правата на гражданите.
  • 5
    91
    9109
    7 -3
    09:53, 1 окт 2014
    Зашото всеки гледа собствения си интерес. Както се казва, интереса клати феса и гарга на гарга око не вади....
    Защото сме заспали хасковлии...
  • 6
    Ко
    Коректен
    9 -1
    11:34, 1 окт 2014
    Докога ще го търпим този доказал се измамник Кмета Георги Иванов,който не спря да пречи на всички, бизнес, граждани, държавни служители, незачитащ институциите в Р България, и след като няма държава ще трябва да преминаваме към саморазправа,много е лесен с обединени усилия към опитимяване на узунджовския ******* КМет.
  • 7
    По
    Порчо
    4 0
    13:04, 1 окт 2014
    Коментарът ми е: И к`во от т`ва?
    Щом кметът не е на заслужен отдих в Софийския централен, какво от това? Ще си го прехвърли от единия крачол в другия. Ако има какво да прехвърля де.
Последни новини