От х:

Днес в x:

Афганистан подписа договорите за сигурност със САЩ и НАТО

Афганистан подписа със САЩ и НАТО споразумения за поддържане на сигурността, което ще позволи на американски и натовски военни да останат в азиатската страна.
На церемония в Кабул новоназначеният съветник по националната сигурност Мохамад Ханиф Атмар подписа документа заедно с посланика на САЩ в Кабул Джеймс Кънингам, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай каза на церемонията по подписването, че това споразумение е знак за фундаментална промяна в отношенията на страната със света.
По думите на президента, който встъпи в длъжност вчера, споразумението цели "единствено сигурността и стабилността на Афганистан".

Договорът определя статута на ограничен контингент американски военни, които ще останат в Афганистан след официалното изтегляне на всички чуждестранни войски от страната до края на тази година.

В края на май т.г. президентът на САЩ Барак Обама обяви решението си да започне окончателното изтегляне на американските войници от Афганистан. Сега там пребивават 30 000 американски войници, като се очаква до края на годината те да станат 9800, после до края на 2015 г. броят им да бъде съкратен наполовина, а през 2016 г. да се изтеглят всички войници и офицери от САЩ.

На същата церемония бе подписано аналогично споразумение между Афганистан и НАТО. То задава законова рамка за присъствието на войниците от международната коалиция и им гарантира правен имунитет в случай на нарушение на афганистанските закони.

Когато в края на декември т.г. приключи бойната мисия на НАТО в Афганистан, новата мисия там ще се нарича "Решителна подкрепа" (Resolute Support) и ще се занимава гладно с обучение на правителствени войници и оказване на подкрепа в боевете с талибаните.

Заедно с 9800-те американци, войниците от Германия, Италия и другите натовски държава ще формират контингент от около 12 500 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини