От х:

Днес в x:

Страсбург осъди България за злоупотреба при арест

Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България за пореден път от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради прекомерна употреба на сила от страна на силовите органи при арест. Така българските данъкоплатци ще платят общо 7 500 евро. Съдът разпространи във вторник решението си по делото „Анжело Георгиев и други срещу България”, заведено по случай от 18 юни 2008 г, съобщава bTV.

Ден по-рано стана ясно решението на Съда по друго дело - за ареста на бившия военен министър Николай Цонев, който беше съборен на земята и наречен "абсолютен престъпник" от прокурор Роман Василев. Предложено му е обезщетение от 15 000 евро, с което той трябва да реши дали да се съгласи.

Жалбоподателите по този случай твърдят, че полицията е използвала прекомерна сила и се е отнесла зле с тях, когато маскирани служители на реда са извършили обиск в офис на тяхната фирма за доставка на интернет с цел да бъде установено наличието на незаконен софтуер.

Съдът заявява, че предварителното производство не е дало правдоподобно обяснение какво е наложило употребата на сила срещу жалбоподателите.

Българската прокуратура е порицана за това, че не е потърсила отговорност от полицаите, участвали в акцията, и не е взела предвид медицинските свидетелства на пострадалите от техните действия.

Отбелязва се, че медицинските протоколи установяват следи от прилагането на електрошок, за който е известно, че причинява временно силни болки и частична парализа. Същевременно по делото няма достатъчно доказателства, че служителите в проверяваната фирма са оказвали съпротива на униформените, въоръжени и маскирани полицаи.

Съдът единодушно уважава жалбата на петимата ищци, като осъжда използването при акцията на електрошокови палки и белезници в разрез с Европейската конвенция за човешките права.

Съдът отбелязва, че българската прокуратура не е възразила срещу медицинските свидетелства, потвърждаващи белезите от насилие върху жалбоподателите. Същевременно прокуратурата не е направила усилие да установи кои полицаи са използвали електрошок, нито за колко време. Отбелязва се, че употребата на такива средства според конвенцията се прилага единствено когато е напълно необходимо. Съдът заключава, че полицаите разполагат с много други начини да установят контрол над проверяван човек.

Според съдиите употребата на сила е била излишна след нахлуването на полицаите в офиса на фирмата. След като е било установено, че полицаите са отговорни за причинените следи от насилие, работа на правителството е било да разбере дали прилагането на насилие е било необходимо, пише в съдебното решение. Добавя се, че разследването в България не е дало отговор на ключовия въпрос - кое е наложило употребата на сила срещу задържаните.

По това дело България е осъдена да плати на трима от ищците по 2500 евро обезщетение

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини