От х:

Днес в x:

Скандал за пари в ОбС, кметът в челен сблъсък с ГЕРБ

Ожесточен спор за парите за общински фирми и за средствата от европейски програми избухна в самия край на днешната сесия на ОбС Хасково. Самото заседание протече тихо и кротко, без нито едно изказване. Всички предложения бяха приети, но групата на ГЕРБ гласува против две докладни – за отпускане на допълнителни пари за общинските фирми “Тролейбусен транспорт” и “Агропрогрес”. За тролеите бяха одобрени общо 89 000 лв., а за “Агропрогрес” - 20 000 лв. безлихвен заем.

След изчерпването на дневния ред кметът Георги Иванов поиска думата, за да изрази гнева си по повод отрицателния вот на хората на Бойко Борисов.

В докладната за “Тролейбусен транспорт” имаше две точки – първата за поемане на дълговете на дружеството (39 000 лв. - б. а.). Тук има някаква логика да се гласува против – който е натрупал дългове, да се оправя. Но за втората точка – за 50-те хиляди лева, нека да обясня за журналистите за какво става въпрос”, започна градоначалникът. “Имахме проект на стойност 18 млн. лв. по Оперативна програма “Транспорт” за тролейбусната мрежа, включително линия до Болярово. Естествено, отрязаха ни, за сметка на общини с кметове от ГЕРБ. Да не ги изброявам – Пловдив, София, Бургас, Стара Загора. Те получиха стотици милиони и си оправиха градския транспорт. Затова се поинтересувахме от старите им тролеи, но повечето от тях бяха много амортизирани. Накрая се спряхме на 4 тролея от Плевен, запазени, със средна цена между 4 и 10 000 лв. Затова предложих да се предвидят тези 50 000 лв. за “Тролейбусен транспорт”. Но ГЕРБ гласува против. Защо? По същия начин стоят нещата с “Агропрогрес”. Това е общинска фирма,която се грижи за ливадите, които ще се ползват от стопани с по една две крави. ГЕРБ и тук е против. Защо, защото са важни само едрите бизнесмени със стотици животни ли?”, избухна кметът.

След емоционалното му изказване думата взе Антон Иванов от групата на ГЕРБ. Той припомни, е в края на февруари са гласували опрощаването на 100-хиляден дълг на “Тролейбусен транспорт”. “Бе сменен и управителят (Гюнай Юсуф смени Любомир Михов) и тук ни убеждахте, че новият управител е способен мениджър и ще стабилизира фирмата. Вместо това освен редовната субсидия сега гласуваме отпускането на допълнителни суми”, каза Антон Иванов.

По думите му положението с “Агропрогрес” е същото. “20-те хиляди лева били за една сграда, като за довършването й били необходими 3000 лева, но трябвало да се сложат и две врати. Ако от “Агропрогрес” смятат, че две врати струват 17 000 лв., нека се свъжат с мен, аз ще им ги направя за 7000 лв.”, допълни общинският съветник, който е собственик на голяма строителна фирма. Той припомни, че през февруари тази година е гласуван безлихвен заем за “Агропрогрес” от 50 000 лева и попита дали този заем е върнат, но не получи отговор.

Антон Иванов захапа градоначалника заради изказването му за кметовете от ГЕРБ, като цитира негови думи от предишна сесия, че общини на ГЕРБ получавали стотици милиони, а община Хасково е получила нула лева.

Направих справка и установих, че по времето на ГЕРБ община Хасково е получила по различни проекти 51 млн. лв.”, каза Антон Иванов, като изброи някои от по-големите. “Това е колкото годишния бюджет на общината. Казвате, че Бургас е получил 200 млн. лв. по европейски програми. А знаете ли колко е годишния бюджет на Бургас? 250 милиона. Тоест, взето като отношение към бюджета на общината, те са получили толкова, колкото и Хасково”, завърши Антон Иванов.

Тодор Кръшков

Антон Иванов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Д
    Д
    5 -1
    09:30, 27 сеп 2014
    Всички са КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ !!! Но никой не е занесъл нищо на оня свят. В България всички т. нар. "политици" са си едни обикновени балкански търгаши, които си пълнят гушите. Жалкото е, че в България всеки се спасява поединично и това е много удобно за търгашите. Но народът спря да вярва след хиляди обещания, обещания. Всеки идва и го "спасява", а след всяко "спасяване" потъваме все по-надолу и надолу в блатото на бедност, мизерия , безверие. Всичко е така оплетено - мафия , държава ,бизнес, външни сили , че аз още се чудя как още някои (неплатените ) хора, ходят да гласуват. Та то предварително всичко е нагласено. В България няма политически партии в тоя смисъл. Всички са партии за разпределение на парите на държавата, европейски пари, партии предназначени да обслужват нечии интереси, но не и тези на България. Всичките им приказки са АЛА БАЛА.
    Ние сме една шепа хора. И ако голяма част от приходи, които влизат в държавата (пък да не говорим за тези, които не влизат), не отиваха в нечии джобове (вместо едно СМР да струва Х лв, а не да струва ХХХ лв или пък да не говорим за здравната система,то ще има достатъчно пари за пенсии и заплати. А същевременно никога няма наказани, няма виновни. Всичко е една гнилоч. ПФУ, мутренска и мафиотска държава.

Още новини

Последни новини