От х:

Днес в x:

10 стихосбирки се борят за националния приз за поезия "Усин Керим"

10 стихосбирки са номинирани за участие в третото издание на Националния конкурс за поезия „Усин Керим”, съобщиха от пресцентъра на Община Чепеларе, която е сред организаторите на поетичния форум.

От постъпилите до 15 юни творби, представително жури избра десетте най-добри поетични книги, които ще се борят за наградата.

В заключителния етап, на конкурс-спуктакъл, който ще се проведе на 17 октомври в Чепеларе, жури и публика ще изберат своите фаворити.

Поетичното четене, в което авторите лично ще представят стихосбирките, е с начало 18.00 часа в НЧ “Родопска искра” в Чепеларе.

Една обаче ще получи Националната награда за поезия „Усин Керим”, като публиката също ще има право да избере автор, достоен за нейния вот и наградата.

Председател на журито е известната българска поетеса Маргарита Петкова, която заедно с писателите Елена Алекова и Антон Баев, ще решат кой ще бъде носителят на приза на тазгодишното издание на националния конкурс „Усим Керим“.

 

 

НОМИНИРАНИ АВТОРИ И СТИХОСБИРКИ,

ПОДРЕДЕНИ ПО АЗБУЧЕН РЕД

Валентина Йотова - "Животът на светулките"
Валентина Радинска - "Употреба на свободата"

Виолета Христова - "... каза тя. И слезе от небето"

Катя Белчева - "Светлиината си тръгва на пръсти"

Кръстьо Раленков - "Денят на еднодневката"

Мартин Спасов - "Аз мога да цитирам тишина"
Николай Милчев - "Тънък дъжд"

Оля Стоянова - "Улица "Щастие"
Сашо Серафимов - "Улични песни"

Сибила Алексова - "Око за щастие" 

Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“ е учредена от Община Чепеларе през 2010 г.

Посвещава се на големия български поет от ромски произход Усин Керим, който е обявен посмъртно за почетен гражданин на Чепеларе по време на честването на 80 години от рождението му през 2008 г. Наградата се присъжда на всеки две години през месец октомври. Кметът на Община Чепеларе определя жури, което включва изтъкнати поети. Наградата се състои от статуетка с образа на Усин Керим, изработка на смолянския скулптор Ангел Бебелеков, и чек в размер на 1500 лв. Награда на публиката - 500 лв. За наградата за поезия „Усин Керим“ могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години преди годината на връчване на наградата.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини