От х:

Днес в x:

Държавата не призна 5 деца за първолаци

Детето може да е в първи клас, но според държавата не е първолак ако и двамата му родители работят за средната заплата в региона

5 деца, които тази година тръгват в първи клас, не са първолаци според дефиницията на държавата. Родителите им бяха отрязани от еднократната помощ от 250 лв полагаща се за първолак, защото имали прекалено висок доход. Според нормите на държавата „прекалено висок“ е доходът на тричленно семейство с двама работещи родители, получаващи по 550 лв заплата, макар тази сума да е дори под официалното средно възнаграждение в региона. Сборът обаче формира доход над 350 лв на член от семейството, което е лимитът за държавно подпомагане за децата. Същият е таванът и за детските, все едно родителите с по-голям от този доход нямат деца.

1600 не толкова богати ще се надяват на помощта след 29-ти септември. Дотогава е срокът за подаване на молби за еднократните 250 лв, дължими обаче само при ПЪРВО записване на дете в училище. Пак до 29-ти родителите трябва да представят на Социалните служебна бележка от училищата, че детето им е записано и учи там.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Go
    goliam_praz
    49 0
    18:35, 23 сеп 2014
    Държавата не е държава.Държавата представлява 240 лакоми угоени шопари ламтящи за бързо забогатяване и малка клика дупедавци и гъзолизци.Останалите са роби които са длъжни да си внасят данъците да мълчат да не си търсят правата и да се подчиняват .Така че се замислете преди да пуснете гласа си на изборите.Едни обещаха избрахме ги и нищо не свършиха другите след тях се самоизбраха благодарение на ДуПеСе и хайл Волен и те никаква не я свършиха .Дали ще има промяна зависи от самите нас
  • 2
    De
    denis
    5 0
    18:51, 23 сеп 2014
    koi znae kak im e tijno na tiq 5-te deca :S
  • 3
    Кр
    кретен
    31 0
    19:38, 23 сеп 2014
    Няма проблеми вички роми си получиха помощта!
    спете спокойно!
  • 4
    Гр
    Гражданин
    18 0
    21:44, 23 сеп 2014
    Понеже циганите имат повече права от мен , който плаща данъци в тази държава , през всичките години , когато съпругата ми получаваше детски за децата съм правил така , че винаги да попадам под минималния доход .
  • 5
    Зи
    Зизу
    8 0
    23:51, 23 сеп 2014
    Малко извън темата съм, но искам да споделя възмущението си от здравеопазването ни. Да плащаш всеки месец редовно в продължение на години здравни осигуровки и веднъж да ти се наложи да си направиш изследвания, трябва да си платиш. Къде са парите на няколко милиона българи?! Направих си изследванията не по желание, а защото получих писмо за явяване пред ТЕЛК.Които от своя страна ги изискват. Пълен абсурд.
    • Go
      goliam_praz
      5 -1
      08:42, 24 сеп 2014
      Във здравната каса е най-големия хаос парите са източени отдавна по разни несъществуващи клинични пътеки и скъпи разходи за оборудване и туй онуй.По въпроса с ТЕЛК лекарите в момента нямат направления свършили са лимита чакат новото правителство да увеличи лимита.Това е пълен абсурд лимит от направление искам да знам кое е това чиновническо говедо което може да предположи колко човека че си счупят крак или колко човека че им се възпалят очите или нещо подобно.А и за ТЕЛК-а съм го чувал лично от личен лекар който изрече следната фраза"Който иска да взема пари от държавата да си плаща изследванията така ни е наредено от горе"Боже какви говеда ни лекуват и управляват.
  • 6
    Зи
    Зизу
    6 -1
    23:54, 23 сеп 2014
    Да не говорим, че никъде в Европа няма изискване ,ако си инвалид 3-та група трябва да си работил 5г. за да ти дадат минимална пенсия!
Последни новини