От х:

Днес в x:

Изследват безплатно какво виждаме под носа си

Зрението на децата се влошава в училище или от продължителното висене пред компютрите


Какво виждаме на различна дистанция и как да компенсираме недостатъка, ако има такъв, ще изследват лекарите от хасковското очно отделение от 1-ви октомври. Безплатните прегледи ще се провеждат през целия месец,  всеки ден от 10 до 12.30 часа в терапевтичния кабинет на Спешно отделение в МБАЛ. На разположение ще са 4-ма лекари ординатори от хасковското Очно – докторите Згурева, Стоянова, Димова и Карамфилов. За прегледите не е необходимо направление от личния лекар.

Изследванията идват в резултат на констатацията, че очните проблеми на хасковлии ескалират. Докато при по-възрастните става въпрос за традиционните пердета или за генетично предразположената глаукома, то увеличаващият се поток от млади пациенти се оплаква от значително влошаване на остротата на зрението, дори на сравнително близка дистанция, загуба на периметър и повишено вътре-очно налягане – ранен симптом на възпаление на очния нерв. Най-честите проблеми са свързани с така нареченото късогледство, което за разлика от останалите очни заболявания може да се развие в ранна детска възраст. Често възниква в училище, когато зрението на децата отслабва и те започват да се взират с примижаване. Хората с късогледство виждат като в мъгла на разстояние и се налага да приближават обектите буквално под носа си, за да видят детайли или букви. Заболяването рядко е вродено.

Един от основните фактори за придобиването му е прекарването на часове пред компютрите, което натоварва изключително ретината и води до различни по степен поражения. Причините са, че голяма част, особено от по-старите монитори не са обезопасени, а почти никой от тези пред тях не спазва изискването на всеки час да се взима по 15 минутна почивка, смятат лекарите. Още по-малко пък се използват специални очила, освен когато вече не започне да ни боли глава. Това обаче означава, че вероятно вече имате нужда от диоптър, твърдят специалистите. Първият симптом, че очите ви страдат, е продължително и тъпо главоболие, което често не се повлиява от болкоуспокояващи. Когато се появи, трябва или да смените режима си, или работата, съветват лекарите. Хлапаците обаче не искат първото, а на по-възрастните им е невъзможно второто и проблемите продължават да се трупат.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини