От х:

Днес в x:

СЗО: Ако нищо не се направи, Ебола ще убива хиляди седмично

Над 20 000 души ще бъдат заразени с Ебола до ноември, ако не бъде направено нищо за засилване на мерките за контрол върху епидемията в Западна Африка.

Това предупреди Световната здравна организация в проучване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Прогнозираният брой на заразените е трикратно по-голям от настоящия - близо 5800 души, разболели се от Ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. 
Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера,над 2800 души са починали от Ебола в Западна Африка от началото на годината. 

"Ако предположим, че не бъде направена никаква промяна в мерките, в началото на ноември ще има 9939 случая на заразяване в Либерия, 5925 в Гвинея и 5063 в Сиера Леоне", предупреди Световната здравна организация, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Без драстично подобрение на мерките в следващите месеци ще има хиляди смъртни случаи всяка седмица.

Смъртността на заразените хора е 70.8%. Ако нищо не се направи, болестта може да остане в засегнатите райони години наред и да се превърне в ендемична.

"Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа",
 заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО.

Той коментира, че настоящата епидемия, най-тежката в историята на тази хеморагична треска, регистрирана през 1976 г., е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Конго и Судан. 

"Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население",
посочи той, изтъквайки като фактор за заразяването голямата мобилност на населението.

По думите му бързото разпространяване на епидемията се обяснява също с бавната реакция срещу Ебола в началото на епидемията и лошото състояние на системите за здравеопазване в трите основно засегнати държави.

Властите на Сиера Леоне съобщиха, че по време на тридневната забрана, наложена на 6-милионното население на страната, да не излиза, са регистрирани 130 нови случая на зараза, посочва Ройтерс. 
Забраната изтече в неделя и беше най-крайната мярка на властите да спрат разпространението на болестта.

От агенцията на ООН обясниха, че лекарствата и ваксините за Ебола на експериментален етапняма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца.

По изчисления на ООН са нужни близо 1 милиард долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка.

Канадската фармацевтична компания "Текмира Фармасютикълс" съобщи, че американските и канадските здравни регулатори са разрешили използването на произведеното от нея лекарство за Ебола при пациенти, които са инфектирани или се предполага, че са инфектирани от смъртоносния вирус, предаде Ройтерс.

Базираната във Ванкувър компания съобщи, че TKM-Ebola е било прилагано на пациенти по спешност и вливанията са били понесени добре от тях.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fy
    Fyffes
    0 -1
    09:43, 23 сеп 2014
    По-малко народ, повече кислород.
Последни новини