От х:

Днес в x:

Швейцарци живеят в „умни" къщи

Екокъщи, произведени в Хасково, направиха бум на строителния пазар в Швейцария и буквално издухаха конкуренцията от близки и далечни държави.

Може да звучи нереално, но си е абсолютен факт: къщите, по които швейцарците цъкат с език, досущ като точните си часовници, са от орловдолска глина, добита в тополовградско и българска слама.

На пръв поглед технологията им е като на старите български кирпичени постройки, но с леки подобрения. Разработвана е  10 години от инженер и архитект. Двамата швейцарци имат и български съдружник от Хасково - Илиян Василев. Всъщност двамата са собственици на фирма Евробизон, която стопанисва фермата за бизони в тополовградско, а Василев е прокурист. След като станало ясно, че ще местят животните в Румъния, решили да реализират друга идея. Тримата създават  акционерно дружество. Наемат производствена база в Хасково и стартират преди около година и половина. Вече имат няколко къщи в подножието на Алпите, издадени до ключ.

Идеята им е простичка - да възродят строителството така, както са строили хората преди векове – с естествени материали, природосъобразно и за векове напред. Затова и гаранцията за къщите, произведени в Хасково, е 100 години.

Къщите изглеждат така, както си ги поръча собственикът. След като документалната част на проекта е готова, от производственото хале в Хасково до нанасянето на обитателите минават 3-4 месеца, в зависимост от параметрите на желания дом, обяснява Илиян Василев.

 В Хасково се прави грубият строеж, различните детайли се товарят на тирове и стигат до Швейцария. По една къща работят общо 8 души. Те заминават на място и при сглобяването на постройката. Любопитна подробност е, че една къща се хваща в 10-12 тира.

Външна стена е с дебелина 70 см. Тя е от гипсокартон, после следва дърво, глина, дърво, слама, дърво, и минерална външна мазилка.

Предимствата на умната дишаща къща е, че не плащаш нищо за отопление и охлаждане. Къщата е абсолютно пасивна и на швейцарците през зимата им коства нула разход, за това им е комфортно. И то при положение, че в Швейцария през зимата температурите падат до -30 градуса. В триетажна къща от 500 кв, произведена в Хасково, януарската сметка за ток е била 30 евро.

„Много е приятно усещането вътре, обяснява Василев и добавя, че  основното при дишащите къщи е, че влажността не се променя. Тя винаги е на 50 %.  И добавя, че това, че са от кал и слама никак не им пречи да изглеждат добре и супер модерно. Всичко в къщата се управлява от телефона, а интериорът и екстрите се правят индивидуално. В една от къщите по желание на собствениците са набавили полилей със 7 000 кристала, ръчна изработка.

Има и къща на 67 квадрата, с гараж. На друга пък са направили басейн на верандата на първия етаж, между другото пак хасковско производство - на ПИМ. В Лихтенщайн пък къщата, която са изработили, е с дървен покрив. Има  градина с езеро, а цялата настилка в дворчето е от  ивайловградски камък.

Илиян Василев обяснява, че къщите, които произвежда, не са по-скъпи от тухлените и в Швейцария например всеки, който реши да строи, може да си ги позволи. Цената на квадрат е около 3 000 евро.

Той е доволен, защото във фирмата вече имат и първата българска поръчка. След поредната къща за Швейцария, която в момента правят, започват друга, която ще е в с. Марково, Пловдивско.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Bg
    BG
    49 -1
    15:10, 21 сеп 2014
    Bravo
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    34 -2
    19:47, 21 сеп 2014
    Браво, само така!!!
  • 3
    Цв
    Цветанова
    20 -1
    21:25, 21 сеп 2014
    Поздравления и успех! Бихте ли казали името на фирмата с емейл контакт, уебстраница. Благодаря.
  • 4
    Го
    Гост
    12 -2
    14:56, 22 сеп 2014
    3000 евро на квадрат ? Ако смятам правилно, имаш "умна" тоалетна на цената на гарсониера.
  • 5
    Bi
    Biodom-Europe
    12 -1
    18:40, 22 сеп 2014
    Името на фирмата е Биодом-Европа АД, селото, в което се строи първата българска къща по нашия метод е Марково, а не Момково. И цената в България не е горната, която е за Западна Европа...
    • Ге
      Георги Цуков
      4 0
      12:08, 10 яну 2015
      иколко излиза строителството за българския пазар?
  • 6
    Bi
    Biodom-Europe
    7 -1
    18:44, 22 сеп 2014
    e-mail контакт: biodombg@gmail.com
    web-site: www,casevere.ch
  • 7
    Ju
    Julen Mutafova
    6 -2
    00:07, 23 сеп 2014
    Bashta mi I brat mi , bravoooooo ..
Последни новини