От х:

Днес в x:

Миньорите получиха заплати след 40 часа стачка под земята. Вестниците в събота

Поскъпването на тока и проблемите на енергийния сектор са сред водещите теми на съботните вестници.

„Средното увеличение на общата цена за битови клиенти на регулирания пазар от 1 октомври е в размер на 9.79%, съобщиха от ДКЕВР.
В резултат на установените дефицити в енергийната система ДКЕВР предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.
Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9% с оглед ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН е в размер на 2.2%. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размер на 1.6%..." - в. „Труд".

„В София и в Западна България дневната тарифа се увеличава с 9,97% и това е най-високата цена сред трите ЕРП-а.
Нощният ток поскъпва с 9,84%. При ЕВН цените нагоре са съответно: дневната тарифа с 9,70 на сто, нощната - с 9,35 на сто.
И при "Енерго про" - скокът при дневната тарифа с 9,8%, а при нощната - с 9,51 на сто.
Така семейство от София, което не ползва ток за отопление и изразходва на месец 242 киловатчаса електроенергия по сегашните цени плаща 39,97 лв. След увеличението сметката за ток ще е 43,95 лв., или с 3,98 лв. повече.
Сериозен обаче ще е ударът за хората, които се отопляват с електричество. Ако това става с 800 квтч на месец, домакинството ще плаща с 16 лв. повече.

Откъде е увеличението? Сериозна част отива в енергото. С 8,9 процента поскъпва достъпът и преносът през мрежите им. Това се прави, за да се гарантирала сигурността на снабдяването с ток и да изпълняват инвестиционните си програми..." - в. „24 часа".

„България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.
Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.
В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г. „България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България..." - в. „24 часа".

„Тръгвам си за последно, крайно време е да помисля за себе си. Това коментира пред БНР освободеният снощи изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов след като и преди е заемал този пост.
Той разказа, че му е било предложено да остане в борда на БЕХ, който междувременно беше свит от петима на трима души.
Според Генов редукцията на борда е била правилна, тъй като единият от членовете - Георги Божинов, бивш депутат от БСП и сега кандидат за народен представител, а другият има здравословни проблеми.
Той обаче не е получил обяснение защо го свалят от поста. "Сигурно защото оценката за моята работа е лоша. Явно тези, които натискат БЕХ да бъда сменен, не се интересуват от аргументи", посочи той.
Според него проектът на американската "Уестингхаус" за нов блок в централата не може да бъде причина за рокадата. "Причината е защото съм Иван Генов", коментира той.
По принцип не съм политическо лице, не членувам в никаква партия, аз съм си експерт, каза за себе си Генов.
За последните 10 г. осем пъти са сменяни директорите на централата и това не е добре. Това не могат да го разберат хората, за които тя е само три главни букви - АЕЦ и нищо друго, коментира още Генов. Според него предстоят още кадрови рокади.
На поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" беше назначен Димитър Ангелов, който беше на този пост през 2008-2009 г." - в. „Дневник".

Стачката на миньорите също е сред водещите теми на вестниците.

„Стачкуващите под земята миньори прекратиха стачката и излязоха от галериите. Това се случи в късния следобед днес, когато дълго чаканите заплати най-после бяха платени. След 40 часа, изкарани на 300 метра под земята, и две блокади на пътя Бургас-Слънчев бряг, миньорите от мина "Черно море" успяха да се преборят и да получат неизплатените заплати за юли и август. "Най-накрая дочакахме добри новини. 450 хиляди лева са преведени от НЕК в ТЕЦ "Сливен" и оттам са преведени по сметките ни. Това обаче не е цялата сума.
Трябва да постъпят още 150 хиляди лева, за да се изчистят нацяло заплатите. Затова оставаме и в стачна готовност", заяви лидерът на КНСБ в предприятието Чавдар Миколашев. Той уточни, че преведената сума е стигнала, за да се изплатят по две заплати на всички миньори, но инженерният състав, който наброява близо 40 души, е останал само с една заплата. Миньорите са солидарни и ще продължат протеста, докато инженерите не получат всичките дължими пари. Във втория ден от стачката, докато 60 работници протестираха под земята, останалите им колеги блокираха за втори път пътя Бургас - Слънчев бряг за около 15 минути. Около обяд положението под земята стана доста критично. Общо 9 миньори бяха изведени от медицинските екипи и спасителите, след като им прилоша. Те бяха откарани с линейка в бургаската болница, където лекарите им оказаха първа помощ. Повечето от пострадалите са с високо кръвно, а при един са установени сърдечни проблеми...
Служителите на мина "Черно море" са получили само по заплата и половина. Кой ще плати останалите суми? А кой заплатите в "Топлофикация Сливен"? Това бяха част от въпросите, повдигнати от миньори и енергетици, които солидарно подкрепиха колегите си от мина "Черно море". На предупредителни протести днес по различно време излязоха миньори и енергетици от мини и ТЕЦ-ове. Миньорите заявиха: "Няма да спрем, отношението към нас е обидно! Нека работещите в Министерство на икономиката и енергетика, БЕХ и НЕК да си спрат заплатите! Да видят как се живее без пари!". Обещанията им обаче са, че ако не бъдат взети спешни и ефективни мерки за решаване на наболелите проблеми в сектора, стачката им ще стане ефективна. В същото време декларации в подкрепа на колегите от мина "Черно море" изпратиха от "Мини Марица-изток", мина "Бели брег", ТЕЦ "Бобов дол", мина "Чукурово", "Топлофикация Перник", "Топлофикация Сливен", "Въгледобив Бобов дол", мина "Станянци" и десетки други организации." - в. „Стандарт".

Държавата потуши бунта на миньорите с 500 000 лв.
Николай Бареков веднага употреби протеста за предизборни цели, въпреки че точно неговият коалиционен партньор Христо Ковачки е свързан с неизрядните фирми.
Държавната Национална електрическа компания (НЕК) потуши бунта на миньорите, който заплашваше да придобие застрашителни размери точно преди изборите, като спешно преведе 500 хиляди лева на "Топлофикация-Сливен". Оттам сумата бе прехвърлена към мини "Черно море", които се разплатиха с работниците. "Топлофикация-Сливен" и мините официално са собственост на офшорни компании, но се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Неговата партия ЛИДЕР е коалиционен партньор на "България без цензура" на Николай Бареков, който вчера не пропусна да употреби миньорите за политически цели.
Решението на НЕК дойде, след като към протеста на миньорите от "Черно море" се присъединиха и колегите им от "Бобов дол" и "Мини открит въгледобив" в Перник, също част от бизнеса на Ковачки. Работниците от открития въгледобив блокираха за кратко главния път Е-79 край Драгичево. След превода на парите за заплати стачката в мини "Черно море" бе прекратена. 60 миньори останаха близо две денонощия на 300 метра под земята. Някои от тях получиха здравословни усложнения и бяха изведени принудително от лекарските екипи. През цялото време миньорите обясняваха, че виновникът за техните проблеми е НЕК, макар че собственикът на фирмата е този, който редовно не се разплаща с тях.
В късния следобед вчера, след като от НЕК преведоха 450 000 лв., бяха пуснати заплатите на миньорите от "Черно море", съобщи изпълнителният директор на ТЕЦ-Сливен Стефан Кондузов пред "Сега".
От Министерството на икономиката обясниха, че държавата не може да предоставя директно средства за заплати на служители на трета фирма, каквито са мини "Черно море". Затова НЕК е превела на "Топлофикация-Сливен" 2.5 пъти по-голяма сума от необходимата за заплатите на миньорите от "Черно море". След транша сливенската ТЕЦ е получила около 80% от дължимото. Дружествата на Ковачки са сред любимците на НЕК, която поради тежкото си финансово състояние редовно бави плащанията си към фирмите. Например за първите 7 месеца НЕК е превела на ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" съответно 90% и 81% от дължимите суми. Единствено финансовите потоци към държавната "Марица-изток 2" са по-големи - 91%. Останалите фирми, които не са приближени на властта, получават средно 58% от парите си.
Както и преди евроизборите през май миналата година, проблемите на миньорите бяха използвани предизборно. За техен защитник се обяви Николай Бареков, който ги призова да не рискуват здравето си, а да преместят протеста си пред Министерския съвет..." - в. „Сега".

Казусът с КТБ отново заема подобаващо място на страниците на всекидневниците.

"Има политици, замесени в случая КТБ, и техните имена ще излязат наяве в съда". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров от Пловдив.
"КТБ не е нормална банка и затова в случая не може да се подхожда по нормален начин. Държавата отгледа тази банка и я толерираше. От създадените там практики се възползваха определени политически сили и когато рано или късно влезем в съдебна зала, всичко ще стане ясно", категоричен бе обвинител номер 1. Той добави, че истината за КТБ няма да бъде скрита, но няма да бъде изнасяна на пресконференции на прокуратурата и че няма да е цялата истина, ако бъде изнасяна на пресконференции на политически партии.
"Цялата истина ще излезе в съда, там няма да скрием нищо", категоричен беше главният прокурор. Той обясни намесата си в кризата с КТБ с факта, че не става дума за банка, стигнала по естествен начин до финансовата си смърт.
"Имаме една банка, която години наред е била грижливо създавана, грижливо подхранвана и грижливо държана под похлупак. Този похлупак го е имало - създаден от държавата, от политическите структури и е бил удобен на всички. И понеже е бил удобен, далеч е надскочил финансовите параметри на една банка и едва ли не се е превърнал в една структура, която малко или много е имала досег с немалък брой политици, общественици и представители на медиите, и в крайна сметка тук не можем да приложим аршина, който прилагаме в нормалната ситуация", обобщи Цацаров..." - в. „Стандарт".

"Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката", заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров.
"Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери да дойдат, да сипят една торба пари в размер на 6,5 млрд., да ги преведат по сметките в централната банка. Съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чиито имидж ние се опитваме да пазим, това е държавният резервен фонд на султаната на Оман от самото начало до назначаване на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решение на Народното събрание", посочи Искров..." - в. „Сега".

"БНБ и нейният управител в частност винаги от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Неслучайно работихме и събота, и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците", заяви управителят на БНБ." - в. „Труд".

„Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се е обявил за оздравяването на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) на среща днес с представители на излъчения от работодателските и синдикалните организации експертен консултативен съвет. Пред тях той е упрекнал квесторите и ръководството на Българска народна банка в известна арогантност и укриване на информация. За това информира пресцентърът на Българската стопанска камара, която е била домакин на срещата.
"Споделям повечето Ваши тези и се присъединявам към притесненията Ви относно потенциалните негативни ефекти от кризата с КТБ върху конкретни бизнеси и работни места. Категорично смятам, че трябва да се работи за оздравяването на банката. Не приемам тезата, че КТБ трябва да бъде затворена", е казал Мавродиев.
Според съобщението Мавродиев е споделил, че комуникацията с квесторите на КТБ и с ръководството на БНБ е неадекватна.  "Уважавам правото на БНБ да има самостоятелно поведение на независим надзорен орган, но за мен е необяснимо защо ръководството на Централната банка има такъв подход към нас и защо отказват информация, която ни дължат по закон", е казал шефът на финансовия надзор.
Той се е ангажирал да свика Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС), пред който ще настоява  управителят на БНБ Иван Искров да представи визията и плана на централната банка за оздравяването на КТБ..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ал
    Александър
    1 0
    08:36, 20 сеп 2014
    Държавата трябва да действа поо-добре в такива моменти
  • 2
    Ми
    Миляна
    2 -1
    09:16, 20 сеп 2014
    Много събитие, много нещо, а проблемите си стоят! И се градят сега едни програми и едно чудо сякаш до сега не сме имали такива! БСП си траят и говорят глупости, ГЕРБ си мислят, че откриват топлата вода... до кога?!
Последни новини