От х:

Днес в x:

Местят и моргата идния петък

Ремонтът почна през август миналата година

 Хасковските отделения по съдебна медицина и патоанатомия вече ще се помещават на ново място. От идния петък те ще заработят в основно ремонтираната сграда на бившата парна инсталация. Там ще съжителстват както хората на д-р Макаков /Патоанатомия/, така и д-р Еленски и неговите пациенти /Съдебна медицина/. Патоанатомите се местят от сградата на Ортопедията, а моргата пък напуска мястото си от последните 30 години, точно срещу тях.

Ремонтът на новата сграда започна преди малко повече от година - август 2013-та, като първоначалните разчети бяха всичко да е готово до края на същата година. В края й обаче започна хроничното недофинансиране на лечебните заведения и резачка с до 25 % от месечния им бюджет. Тогавашният зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков се зарече в Хасково, че това ще е само до 2013-та, обаче практиката продължи и през тази година, като дори орязването на бюджетите заплашваше да стигне до 40 %. МБАЛ все пак даде предимство на живите си пациенти и насочи свободните си ресурси към завършване ремонта на Неврологията, а Патоанатомията и Съдебната медицина трябваше да почакат. Една от причините за това бе и желанието на ръководството да избегне вградените недостатъци в досегашното разположение на отделенията. Патоанатомията първо бе до отделението по Ортопедия, не бе плътно отделено от него и предишния му началник д-р Румен Иванов неколкократно сезираше за кръстосване на опасни въздушни потоци, предвид работата на патоанатомите с опасни материали и химикали. После бе прехвърлено в сградата на Урология и това място не се счита за съвсем оптимално.

Моргата пък имаше един вход за живи и мъртви. Една съществена част от дейността на Съдебна медицина е да освидетелства пострадали при инциденти или катастрофи лица. Случваше се близки да си взимат покойниците, докато живи, но не съвсем здрави си вземаха бележката за избит зъб например. В новата сграда има 4 отделни един от друг входове, които ще елиминират риска от подобни ситуации. Осигурена е и нова хладилна камера за съхраняване на телата, която ще има капацитет за няколко покойници. Досега моргата се оправяше само с 1 и то със сравнително ограничено място.

Все още не е ясно ще има ли министър на рязането на лентата идния петък.
Тепърва ще се мисли и какво да се прави със старата сграда на Съдебна медицина, но всички са единодушни, че за бъдещото й използване трябва солиден ремонт и много пари, които към момента МБАЛ няма.

Г. Христов

На новото място ще се помещават Съдебна медицина и Патоанатомия
Тепърва ще се мисли какво да се прави със старата сграда на моргата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    66
    666_1411138519
    26 -1
    17:54, 19 сеп 2014
    slojete 2 lafki na neinoto mesto
  • 2
    Не
    неграмотен
    5 0
    19:31, 20 сеп 2014
    Персоналът на моргата се е превърнал в ТВ звезда по НОВА.Гледайте "Ничия земя".
  • 3
    Yy
    yyy
    2 -6
    06:47, 21 сеп 2014
    До кога ще гледаме този "манекен" от снимката? Виж коментара
Последни новини