От х:

Днес в x:

Путин предлага мирни преговори за Украйна във Виена

Руският президент Владимир Путин е предложил на австрийския канцлер Вернер Файман Виена да бъде домакин на мирни преговори за уреждане на кризата в Украйна.
Идеята била повдигната вчера в 20-минутен телефонен разговор, в който лидерите обсъдили ситуацията в Украйна и усилията на ЕС да разреши конфликта, пишат вестниците "Йостерайх" и "Хойте", цитирани от Ройтерс и БТА.

В интервю за "Йостерайх" Файман е цитиран да казва, че двамата лидери са сближили позициите си с една стъпка.

"Сега нещата изглеждат по-добре в сравнение с последния ни разговор, но още не сме на финала. Той похвали активните усилия на неутрална Авктрия за постигане на мир и каза, че смята Виена за подходящо място за потенциални мирни преговори с Украйна", казва Файман в интервюто.

Австрия следва предпазлив курс между солидарността с ЕС в използването на санкции срещу Русия и поддържането на комуникация с Москва. Правителството на Файман предприе по-твърда линия по отношение на предполагаемата роля на Русия в разпалването на бунта в Украйна. Голяма част от австрийските бизнес среди обаче твърдо остават на страната на бизнеса с Москва.

Путин посети Австрия през юни и бе посрещнат радушно от бизнес елита на страната, въпреки хладните отношения на ЕС с Русия.

САЩ ще продължат да мобилизират международната общност за дипломатическо решение на украинската криза, заяви американският президент Барак Обама след среща с колегата му Петро Порошенко.

Обама приветства действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец.

Порошенко от своя страна увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си.

"Аз, президентът на Украйна Петро Порошенко, решително се обявявам за мир", заяви президентът на английски в отговор на въпрос на журналист от руската агенция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини