От х:

Днес в x:

Полша ще създаде военно подразделение с Литва и Украйна

Полша ще създаде съвместно военно подразделение с Литва и Украйна. До една година ще бъдат задействани силите за бързо реагиране на НАТО.
Планираната съвместна бригада ще се състои от полски, литовски и украински военни, които ще бъдат разположени в родните си страни, а командването ще се извършва от източния полски град Люблин, съобщи говорител на полското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му целта на проекта е да се създаде подразделение, което да може да участва в мироопазващи операции, както и да се положи основата за изграждане на бойна група на НАТО, в случай че в бъдеще се вземе подобно решение.

Заместник-генералният секретар на НАТО американецът Александър Вършбоу заяви, че новите група за бързо реагиране трябва да бъде готова и активирана в първоначалната си фаза за по-малко от година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

В кулоарите на симпозиум на НАТО в Полша Вършбоу каза, че подробностите по формирането на корпуса, с численост от 4 до 5 хиляди души, ще бъдат уточнени и одобрени на срещата на министрите на отбраната на пакта идния февруари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини