От х:

Днес в x:

MAVEN е готов да застане на орбита около Марс (видео)

Американският научен спътник MAVEN, който точно преди 10 месеца се отправи към планетата Марс, трябва да застане на орбита на 21 септември.

Aко всичко се развива по план, след няколко дни сондата ще започне изучаването на атмосферата на Червената планета, съобщиха на пресконференция представители на НАСА, на Университета на щата Колорадо и компанията "Локхийд Мартин", които се занимават с осъществяването на проекта на стойност 670 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Това ще е следващата голяма стъпка в подготовката на пътешествието ни до Марс. Мисията ще помогне да бъде разработен безопасен полет на хората до Червената планета", отбеляза директорът на научното управление на НАСА Джим Грийн.

Грийн подчерта още, че проектът е станал възможен благодарение на сътрудничеството между правителството, университетската лаборатория и частната компания.

Американската сонда MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution - Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс) беше изстреляна на 18 ноември 2013 г.

"С помощта на научните си прибори тя трябва да разгадае загадката какво се е случило с марсианската атмосфера", заяви ръководителят на проекта в НАСА Лиса Мей.

MAVEN е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера и как се е променяла в историята на планетата, припомня сайтът Space. С помощта на осем уреда учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо марсианският климат, който преди това е бил топъл и влажен, е станал студен и сух.

Няколко космически апарата на НАСА откриха данни, че на Марс някога е имало течна вода. За да съществува тя, атмосферата би трябвало да е била по-плътна, но с времето се е променила и е станала студена и суха. Как и защо, специалистите не знаят.

Учените предполагат, че вероятната причина за изменението е бил слънчевият вятър. В продължение на стотици милиони години той е "разял" марсианската атмосфера, за което е спомогнало слабото магнитно поле на Червената планета.

Другата важна задача, поставена от НАСА на MAVEN, е да поддържа връзката с двата марсохода, които продължават мисията си.

Продължителността на мисията на MAVEN е поне една година. Ако горивото бъде изразходвано внимателно обаче, апаратът може да издържи и 10 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини