От х:

Днес в x:

Защо е добре понякога да грешите

Докато човек расте, го учат да не прави грешки. Да мисли по два пъти преди да реши нещо, да брои до 10 преди да каже нещо и изобщо да прави оценка на всяко свое действие, преди да го извърши.

С годините обаче хората се учат, че не трябва толкова да се страхуват от грешките, дори те да им костват много. Всъщност почти никой не се интересува от това, което правите, стига да не го засяга лично.

В крайна сметка никой не е перфектен и грешките са напълно нормален спътник на всеки от нас. Те са неизбежни и вместо да се порицавате и да съжалявате всеки път, когато сгрешите, погледнете на нещата от друг ъгъл.

Грешките са нещо добро и понякога дори е полезно да объркате нещата. Ето и няколко причини, които ще ви убедят, че от време на време дори е добре да грешите:

1. С ученето идва израстването. Как очаквате да се развивате, ако не опитвате нови неща? С новите неща винаги съществува риск да направите грешка, но дори тогава вие ще сте се обогатили и ще сте научили още един урок на живота. С годините човек натрупва все повече опит, като по-голяма част от него е дошла по трудния начин – от една грешка на друга. В крайна сметка това се случва на всички, така че не бъдете прекалено строги към себе си.

2. Грешките ви помагат да се превърнете в човека, който искате. Кой човек се е спасил от някоя „нездравословна“ връзка – може би малцина са щастливците. Повечето хора попадат на неподходящи партньори, преди да срещнат точния човек. Вместо да се обвинявате, че винаги попадате на „този, който не трябва“, радвайте се, защото това ви помага. Вие много по-добре разбирате себе си, това, от което имате нужда, какво е важно за вас и т. н. Ако не правехте грешки, може би все още щяхте да се лутате, незнаещи какво точно да търсите.

3. Превръщате се в личен „просветител“. На повечето хора, каквото и да им се говори, те не го възприемат, преди сами да  сгрешат и след това да стигнат до същото заключение. Все пак има и такива, които се вслушват в думите на техните близки и приятели. Нима не е удовлетворяващо да знаете, че вашият горчив опит е спасил някой от подобна грешка? Даването на съвети само по себе си е красиво умение, радвайте се, че го притежавате.

4. С неуспеха идва и успехът. Провалът е едно от най-неприятните чувства. Но пък колко ли неуспехи са имали изобретателите, например, преди да създадат перфектното творение? Провалите учат и благодарение на тях се постига прогрес и истински успех. Така че не се притеснявайте да грешите понякога – това определено може да ви бъде от полза.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини