От х:

Днес в x:

Село се вмириса без вода, налита да бие ВиК

Във Върбово са настръхнали срещу ВиК че ги карат да пият вода от кладенците


Село е оставено в пълно безводие от 5-ти септември тази година, а жителите му са обезумели срещу всеки и всичко, което има власт и уж трябва да оправи нещата. В едно от големите харманлийски села, Върбово, безводието започна третата си седмица, като е абсолютно за всички в селото. Първоначално водата просто не и имала налягане, за да текне по чешмите, особено на горните етажи. После обаче всичко пресъхнало и по периферията, и в центъра. Населението се спасява с вода от селските герани, която по правило не е гарантирано чиста, за да бъде използвана за питейни нужди. Отделно че е „бъкана с микроби“, по думите на самите селяни, чиито стомаси често патят, ако забравят задължителната преварка. Колко точно са микробите никой не знае, защото никой не е правил замервания. Въпреки всичко много си пият и така, освен ако не са минали на лимонада. С нея обаче не можеш да си измиеш ръцете.

Най-притиснати са онези, които са се върнали да се грижат за своите възрастните и трудноподвижни роднини. Някои от тях лежат от години и грижата за тях без вода е невъзможна. Въпреки това, години наред никой не взима мерки веднъж завинаги за разреши проблема с безводието на селото. „Аз съм вече трети мандат кмет и трябва да ви кажа, че Върбово винаги е имало проблем с водата. Макар че лично съм се оплаквал от това стотици пъти“, потвърди кметът Тодор Ванев. "Казвал съм им, да спрат да плащат вода, да видим какво ще ни направят. Да стане едно гражданско неподчинение, че да се види на какъв хал сме" люти се селския първенец. Сега обаче било още по-лошо – за пръв път вода нямало вече 14 дни поред! „Аварията е някъде около помпата край селото, към разклона за Славяново. От ВиК казват, че като пуснат водата, на секундата пак се пука“, сви рамене кметът. Но е съгласен със съселяните си, че в периода е нямало капчица вода, въпреки твърденията на водните, че имало дни, в които чешмите на върбовци течали. „Например на панаира им /6-ти септември б. а/ до 10 часа имаше вода“, оправда се началникът на район Харманли Стефан Тончев. Имало и други дни с вода, допълни той, от което излиза, че селяните са халюцинирали празните си чешми. „На панаира имаше вода, само че от небето“, вбесено репликираха върбовци, намеквайки за пороя, който тогава се изсипал над селото.

По-старите са обръгнали на водните проблеми, макар никой да не си спомня толкова продължително безводие. По-младите обаче са доста крайно настроени към ВиК, като някои открито им се канят. Особено на началниците, като се почне от регионалния Тончев, до баш шефа на област Хасково Атанас Бързев. Нормално изречение за тях не може да бъде цитирано дословно, заради многото псувни. „Не сме им виждали очите, нито сме усетили да правят или оправят нещо. Все едно са постоянно в болнични и нищо чудно и да излязат“, къде несериозно, къде наистина се заканиха върбовец и негов приятел /по обясними причини не можем да ги цитираме/. Да, нямало да оправи нещата, но поне болката да е споделена. Няма данни дали Глобалния* шеф на ВиК е запознат с намеренията към персоната му, но за всеки случай е добре да избягва регионалното направление към Върбово.

Проект за кардинално решение на казуса с водата на Върбово има още от миналата година, при това с финансиране от няколко милиона лева, както нееднократно са заявявали от община Харманли. Той е за доставяне на вода от близкото село Орешец, вместо от досегашното Иваново. Понеже днес не успяхме да вземем актуално мнение от бенефициента, уместно е да припомним позицията им по проблема от 15-ти август 2013-та година, дадено от замкмета Гено Генов

„Проектът е готов. Имаме пари. Чакаме само разрешение от Земеделското министерство и почваме“, обеща тогава Генев. Освен 5 км водопровод, проектът включва и изграждането на нови резервоари, помпи и др. технически съоръжения.
По последни данни, година по късно фирмата, спечелила поръчката, тъкмо почнала да разнася кранове и части на изпълнителя. Изкопните работи били предстоящи. На 15-ти август 2013-та „предстоящото“ бе 1-ви септември или в „най-краен случай“ началото на 2014-та. Сега дори липсва срок, който да не бъде спазен.

П.П. След цял ден разговори и медийни проучвания за двуседмичните водни мъки на селото, в късния следобед ни позвъни началникът на Район Харманли Стефан Тончев, който заяви че водата във Върбово вече дошла. Справка със селото потвърди думите му.
Г.Христов

* Още след реставрирането си на власт миналата година, Атанас Бързев се прочу с репликата, че той е по глобалните въпроси на ВиК, да него търсим за дреболии, като обезводнени села. Тогава ставаше дума за хасковското Татарево.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Зр
    Зрителя
    37 -5
    22:42, 17 сеп 2014
    Айде сега да ги видим Бързев и компания как се хвалят с "успехите" и искат да останат още. Не ми е ясно какво чакат а не ги натирят всеки техен ден във ВиК-Хасково е разруха и уволнения и на малкото компетентни хора останали там в тая ситуация
  • 2
    Во
    Водара
    34 -5
    23:03, 17 сеп 2014
    Е сега да има кой да го провери "глобалния" специалист г-н Бързев какви инвестиции е направил за последната гона за това село и голям смях ще падне ама.....няма да има, както и няма кой да види какви ги върши и да го смени.
  • 3
    22
    2234
    30 -3
    08:29, 18 сеп 2014
    Симеоновград, сега и това село, а още колко ли има, но нали сме търпеливи, седим и мълчим, оставяме се да се подиграват с нас.Не успехи,а голям хаос цари в момента във ВиК.
  • 4
    Ба
    Бай Иван
    29 -2
    10:51, 18 сеп 2014
    Много хубаво е написана статията но е добре да се поинтересуват жирналистите как е Татарево след една година управление на този топ мениджър и специалист. А относно отнощението на ВиК от предходния коментар никой не го интересува потребителя важното е далаверата на шефа да върви
  • 5
    Зр
    Зрителя
    24 -2
    19:52, 18 сеп 2014
    Колкото и да си мисли че ще е вечно във ВиК и да търси начини да "се спаси" въпрос е на време да го махнат и дано следващия покаже колко много може да се краде за една година и с колко некадърници можеш да замениш хора специалисти защото Бързев само двете неща прави цяла година което е видно от състоянието на дружеството.
  • 6
    Ха
    Хасково
    21 -2
    22:29, 18 сеп 2014
    На колко хора направи мръсно и ги изгони от ВиК само за идеята да им направи мръсно отделно от кражбите-големи които направи тоя Бързев честно ви казвам няма такова нещо.Те затова неговите хора се изпокриха от форумите защото знаят за какви зулуми става въпрос.
  • 7
    59
    59876
    20 -2
    22:59, 18 сеп 2014
    И да казваме всичките истини тук май май няма смисъл.Изцяло подкрепям предходния коментар и остава да чакаме да Му дойде времето.
  • 8
    12
    123
    22 -2
    23:18, 18 сеп 2014
    kato vqrva na vsi4kite si protejeta koito go lajat i toi im vqrva taka e i imeto mu padna
    • Зр
      Зрителя
      19 -2
      02:43, 19 сеп 2014
      Кражбите му и това че много си повярва че се е "върнал" завинаги му изиграха лоша шега затова името Му сега вече 5 пари не струва. Никой не може да му служи за оправдание и добре че е Димов да удържа нещата под някакъв контрол
  • 9
    Xa
    xaskovo
    13 -1
    21:39, 19 сеп 2014
    sled Barzev i mnogo drugi 6te si otidat kraino vreme e
  • 10
    Bs
    BSP
    13 -1
    00:02, 20 сеп 2014
    Golqm kradec i mrysniyk e Byrzev no tova mu e kraqt
  • 11
    Зн
    Знаещия
    10 0
    00:00, 21 сеп 2014
    Изгони Бързев кадърни и знаещи хора защото не искат на му съдействат да краде и назначи Чонковци Борковци та унищожи и малкото направено с акъла си във ВиК
Последни новини