От х:

Днес в x:

Иван Иванов с факла като на Майка Тереза

 

Факла като тази, която са получавали световни личности като Нелсън Мандела и Майка Тереза получи председателят на Общинския съвет в Хасково Иван Иванов днес. На площад „Свобода“ около 15 часа шефът на общинските съветници получи символа от директора на “Пробега на мира” Динаваджян Ренер.

Факлата е символичен поздрав за мир, обясни Ренер. В Хасково посланиците-бегачи дойдоха от Димитровград. Там те занесоха факлата в местното СОУ „ Иван Рилски“ и така присъединиха учениците към инициативата.

От центъра на Хасково бегачите-посланици за мир продължиха към Свиленград. Граничният град е и последното населено място в България, което участниците ще посетят, преди да поемат към Истанбул.

Началото на Пробега за мир тръгна в Европейската си част на 24 февруари от Лисабон. През България премина в периода от 12 - 17 септември. Финалът му е на 8-ми октомври в Скопие. За това време участниците ще свържат всички държави в Европа, изминавайки 24 000 километра.

Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който вярва, че спортът е мощно средство за по-хармоничен и единен свят. Пробегът за мир е провеждан в периода 2005-2012 г. като Световен пробег на хармонията. Представлява международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците от Европа и САЩ пренасят горящ факел като символ на мира и единство между хората през над 100 страни от всички континенти.

Европейската част на маратона е започнала през февруари и продължава седем месеца.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини