От х:

Днес в x:

Психясват родилките с липси в АГО. Отделението: Имаме всичко необходимо

От хасковското АГО успокоиха, че имат всичко необходимо за родилките и техните бебчета


Бъдещи родилки и жени, нуждаещи се от гинекологична помощ, са стресирани с обяснения, че влизайки в местното АГО трябва да си носят всичко отвън, включително и лекарствата, защото там нямало нищо. Подобни въпроси се стоварили изневиделица както върху ръководството на болницата, така и върху персонала на Родилното от предстоящи да бъдат хоспитализирани пациентки. Някои получили „съвет“ от техни приятелки и познати, други уж били предупредени от женските консултации в доболничната помощ. „Списъците“ включвали както дрешки, памперси и пелени за бъдещото бебче, така и нужното за жена, подлежаща на гинекологична манипулация. Логиката на подобни съвети била обоснована с известния факт, че бюджетът на болницата е рязан от месеци от Касата и наличностите се изчерпвали.

Това е абсурдно, болницата е заредена с всичко необходимо, реагираха остро от ръководството на лечебното заведение. В нито едно отделение няма недостиг на лекарства и консумативи. От приходите първо се заделят пари за медикаменти и материално осигуряване, после за всичко останало, категорични са от МБАЛ. Самото АГО бе направо в недоумение от разпространяваните слухове. „Никога, по никакъв повод не сме оставали без лекарства и консумативи, въобще необходимото за родилката, че да искаме от хората“, коментира изумената началничка д-р Стефка Христова. Самите бебчета пък се обгрижват в Микропедиатрия, но не вярвам и там да изпитват недостиг от нещо, допълни тя. Д-р Христова уточни, че ако някоя от родилките има специални изисквания, било за пелени, памперси или храни, това си е нейна работа. Иначе в АГО са готови да посрещат пациентките, които си носят само четката за зъби.

Подлите номерца в системата не са отсега, като прекият или косвен резултат е омаскаряването на АГО пред родилките. Макар никой от болничната или доболничната помощ да не се решава да го признае публично, хасковлийки редовно биват съветвани да потърсят АГ - помощ в друг град. Публично известната причина е, че ражданията всъщност са много доходоносно перо, но ако са на частно. Иначе клиничната пътека за тях е около 400 лв. Затова болниците, особено частните, имат огромен интерес да прибират родилки от други градове, подходящо насочени от техните лекари. Не е известно какво, или колко получават лекарите за тази навигация, но всяко падане на реномето на местните АГ отделения е добре дошло.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (40)

  • 1
    Io
    ioooo
    50 -10
    15:58, 17 сеп 2014
    Хайде пък сега,изненадани......даже конците ти казват да си купиш и куп други работи.Да не говорим,че трябва да платиш и на доктор,за да ти "обърнат внимание".
    • Ба
      БАЩА
      25 -6
      17:24, 17 сеп 2014
      За никого не е тайна , че АГО е за тотален основен ремонт.
      Относно професионалните качества на работещия там медицински персонал , лично аз мога да говоря само суперлативи.
      Жена ми роди там преди 7 месеца.Лекарката която водеше раждането(не и споменавам името умишлено) се върна в 9 часа след нощна смяна и остана до късния следобед.
      А дали ще ползвате пелените или каквито и да е необходими консумативи на АГО или ваши собствени - това е въпрос на личен избор.
    • Зз
      зззззззззззззззззззз
      9 -3
      19:28, 17 сеп 2014
      Не е вярно,никой не ти казва да си купиш конци,това е по желание и ако искаш да те шият със саморазграждащи
  • 2
    Ма
    Майка
    27 -26
    16:02, 17 сеп 2014
    Родих миналата година в АГ Хасково ,нито им липсваше нещо,нито ми поискаха нещо.Много добре се грижат абсолютно всички за майката ,а за бебетата ,просто няма място за коментар ....Помагат и извън задълженията си !!!!
    • Пе
      ПЕТЪР ПАКПАДНАЛОВ
      13 -22
      16:37, 17 сеп 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ha
      haskovo_1410962710
      17 -10
      17:04, 17 сеп 2014
      Не съм съгласна с коментара на господина, аз също родих там ( в АГО Хасково) и искам да каза, че съм съгласна с "Майка" само ми предложа да си взема конци които се разграждат (все пак го правиш за себе си ) това беше и да вниманието беше на ниво
    • Ба
      БАЩА
      16 -18
      17:32, 17 сеп 2014
      Чувал съм че на времето жените са раждали на нивата,а пъпната връв са срязвали с камък.
      Сега е чудо на чудесата - 3D , 4D , тонове на детето и какви ли не панаири.
      Майките са кекави
    • Съ
      Съвет
      7 -3
      00:31, 18 сеп 2014
      Петре, продължавай с опитите да забременееш и остави жените да говорят за АГО до тогава!
  • 3
    Ka
    kabnz
    31 -11
    16:21, 17 сеп 2014
    първото си дете го родих в АГ Хасково.Платих си за мизериятя и хлебарките.Второто го родих в частна клиника и там се чувствах като бял човек.Струваше си всеки даден лев.
    • Мм
      ммдаа
      3 -4
      13:58, 18 сеп 2014
      и двете си деца родих в нашето АГО и НЕ съжалявам. Първото беше по времето преди ремонта, второто след това. При второто което беше есенно имаше включено парно и допълнително имаше печка който иска да си включи. В стаята поддържахме 30градуса. Постоянно имахме топла вода и внимание на лекарите и сестрите. На мен допълнително ми се наложи да ми викат специалист от друга специалност - нямаше никакъв проблем. Лекарите са на ниво - и цент не са ми поискали.Носех си превръзки естествено и дрешки за бебечо. И толкова. Разликата с Пловдивската Селена е че там ти дават пантофи, определят ти час за раждане/което е тъпо/ и си под упойка когато раждаш. Аааа...извинете - имат и 4Д апарат на който ти показват бебока. Изписват те след 24часа, а в нашето АГО - след 5дни. През тези дни слагат имунизации на децата всеки ден. Не мисля че Пловдивската болница го прави тъй като няма кога да стане това. Да не говорим ,че ако имаш конци трябва пак да ходиш или да си търсиш човек да ти ги маха. Вътрешните ок - разграждат се, но всеки който е раждал знае, че те са бял кахър и дори не се споменават точно колко са. И за всичко това плащаш 1000лв. и при всяко ходене на консултация плащаш пътни и изследвания в размер на 200лв. Въобще не съжалявам, че родих в Хасковското АГО.
  • 4
    Пр
    Преживял
    29 -7
    16:25, 17 сеп 2014
    А за раждащите, които връщат от вратата, защото не са посещавали консултации при хасковки доктори ?! И ръкавици и конци (2 комплекта) и мокри кърпи на детето и памперси се носят и упойките се плащат. И така нареченичт избор на екип, който се заплаща само за да родия при доктора следил бременността ти.
  • 5
    12
    123
    36 -18
    16:40, 17 сеп 2014
    Момя, моля! Не е луд който яде баницата, а който му я дава! ко йви кара да давате пари под масата и да се подмазвате, за това анулират дипломи в нормалните страни и такава опция просто няма. Родила съм в АГО- Хасково, не съм дала нито един лев на никого, освен един букет цветя и бонбониера за здраве. Останах много доволна от обслужването, вниманието и условията. Имаше си абсолютно всичко в отделението! Бяхпе по две жени в стая, с отделна баня и тоалетна, топла вода, чисти чаршафи и т.н.И тъй като съм осигурена, не съм платила нищооо! Стига превземки, давате по 1000 лв. да ви правят зорлем секцио, лиготийте ви са много май.
  • 6
    Ха
    ХАХА
    28 -17
    16:53, 17 сеп 2014
    Много изненадани беее, а списъка който дават А4 от единия край неща за бебето, от другия неща за майката, като го показах в Университетска болница Пловдив, където родих 2-рата си дъщеричка, направо ми се изсмяха хората - само керемидите за покрива не били описани там.
    Майки НЕ раждайте при тези кокошкари, с направлението по клинична пътека имате право да родите в болница по избор. Моя избор беше Пловдив и не съжалявам - удобства, чистота, внимание. А не мизерия, хлебарки, бидони с вода за тоалетната и прочие.
    • Зз
      зззззззззззззззззззз
      13 -15
      19:33, 17 сеп 2014
      Като се первземате и се лигавите всички ви криви,аз родих преди година дъщеря си в АГО Хасково и нито беше мизерия,нито имаше бидони в тоалетните,всяка стая си е с баня и тоалетна и постоянно с топла вода,списъка е остарял и повечето неща които ги пише дори не са нужни
  • 7
    Kb
    kbnz
    13 -5
    17:35, 17 сеп 2014
    относно коментара на123 аз родих на 40 второто си и то по нормален път понеже лекарите ме насърчиха да родя така и то в часната клиника,а тука секциото го предпочитат защото теглят от здравната каса по 1200 лв
  • 8
    Je
    jenya
    34 -3
    18:21, 17 сеп 2014
    Персоналът на болницата лъже най нагло,миналата година родих там и ми беше поискано абсолютно всичко...консумативи като сапун за бебето,сухо мляко,мокри кърпи,еднократни чаршафи и допълнително си купувах и лекарства единствено .което мога да кажа с чиста съвест ,че има доктори,които са професионалисти,но за съжаление има и такива ,които са метериалисти и преди всичко ги интересува цената ,която трябва да се плати.
    Крайно време е ръководството да си подреди приоритетите ако иска да има приток на желаещи да раждат там.
  • 9
    За
    защо
    20 -1
    20:25, 17 сеп 2014
    се прави на изненадана...д-р Христова, нима не знае че е така, препоръчани консумативи когато постъпваш в отделението. Затова вече много хасковлийки предпочитат да раждат в Пловдив. Плащаш, но поне знаеш за какво.
  • 10
    Ма
    Майкъл
    6 -7
    20:39, 17 сеп 2014
    Ако мокрите кърпички са проблема, искам да родя в Хасково! (МЪЖ)
  • 11
    Ха
    хахаха
    15 -7
    20:57, 17 сеп 2014
    Мъжете, които са писали да млъкнат, защото съм сигурна, че и половин раждане не биха изтърпели и в най-реномирана клиника! по-голямата част от тях. А що се отнася до хасковското АГО аз също съм безкрайно отвратена от хигиена, персонал, отношение... Преди няколко години беше това и връх на наглостта беше освен, че си носех пътна чанта с консумативи, това което остана да го вземат за неосигурените - сещайте се кои - с мургав цвят, без пари, но с няколко кила злато по тях! Защо някой излъгал се да роди първото си дете тук, при второто бяга в Пловдив или Стара Загора?
  • 12
    23
    234
    4 -3
    21:05, 17 сеп 2014
    Ами много по добре е раждането в Димитровград.
  • 13
    Г-
    Г-жа
    13 -1
    22:03, 17 сеп 2014
    Няма какво да го сравняваме с Пловдив - там са светлинни години пред нашето АГО. Раждала съм тук и наистина трябва едва ли не да си носиш всичко, от еднократни чаршафи, че и самобръсначка ми искаха, която не ползвах, но въпреки всичко някоя "прибрана" акушерка я взе...
  • 14
    Me
    mersi
    13 -4
    22:15, 17 сеп 2014
    Дълбок поклон и благодарности за д-р Вачева и целия екип на микрото!!!
  • 15
    De
    desi_1410981923
    6 -4
    22:25, 17 сеп 2014
    Mnogo sam dovolna ot vsi4ki mnogo vnimanie mi obarnaha golemi blagodarnosti na d-r dobri dobrev jiv i zdrav
  • 16
    Ми
    Мимка
    18 0
    23:22, 17 сеп 2014
    Аз родих миналата година тук и носих 2 чанти с багаж. И конци ми поискаха. За отношението на персонала мога само положителни неща да кажа. За жените от детска стая, нямам добро мнение. Добре, че бях изкарала курс и бях подготвена за кърмене, че иначе те са с доста стара информация по въпроса. Общо взето парите, които дадох за "списъка" с неща за мен и бебето + парите за лекаря + парите за почерпка са равни на парите, които щях да платя в частна клиника. И все пак, благодарна съм, че всичко се разви добре за мен и бебето, а останалото няма толкова голямо значение. Важно е да родиш при лекар на когото имаш доверие, а не в коя болница.
  • 17
    32
    321
    16 -1
    08:45, 18 сеп 2014
    от родилното да не се правят на ощипани моми, на мен преди една година лично д-р Христова ми поиска 500 лв. за да започне раждането което беше по спешност, иначе щях да си чакам...
    а за консумативите си носиш всичко от дрехи и пелени за бебето, до чаршафи за леглото и печка защото в стаята беше ледник.
    а за банята нямам думи, топла вода има, но душ няма......
    • 44
      442
      0 -4
      11:31, 18 сеп 2014
      Г-жо, аз също съм раждала в Хасково естественно ,ч... Виж коментара
  • 18
    32
    321
    5 -1
    08:47, 18 сеп 2014
    П.С. има и добри специалисти в АГО които са се примирили със системата за съжаление, а за д-д Добрев наистина мога да кажа само добри неща, не ми беше наблюдаващ лекар но идваше да ме пита как съм
    • 32
      321
      6 0
      12:41, 18 сеп 2014
      ДО Г-ЖА 442 - не съм се натискала да раждам в хасковското АГО нито да си избирам лекар, просто Христова беше на смяна а аз отидох по спешност там (иначе си бях планувала раждането в Пловдив)подчертавам ПО СПЕШНОСТ изпратена от спешна помощ но докато не се дадаха парите не ми направиха секцио, така че недейте много да знаете в моя случай - И ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ДО КРАЯ - ХРИСТОВА КАЗВА ЧЕ АГО БИЛИ ГОТОВИ ДА ПОСРЕЩНАТ РОДИЛКИТЕ САМО С ЕДНА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ.... пълни глупости
  • 19
    Ро
    родилка
    8 -10
    09:51, 18 сеп 2014
    Стига сте писали глупости,родих миналата година първото си дете в АГО Хасково,догодина ми предстои второ раждане и мисля пак да рода в местното АГО.Единственото което ми поискаха там бе дрехи за детето,памперси ,бельо и тоалетни принадлежности за мен,какви са тия глупости за конци,лекарства и тем подобни,а относно хлебарките такива не съм видяла,стаята ми хареса,не е нещо особенно но все пак аз не съм там за цял живот,само за 5 дни и все пак не съм и на курорт,много лигли се навъдиха,тва не им харесвало,онова не им харесвало,ми ходете си в Пловдив или където щете щом там сте по доволни,да поясня че раждах без екип и никой не ми е поискал и една стотинка за раждането.
  • 20
    66
    666_1411023426
    9 -1
    09:56, 18 сеп 2014
    Има и добри специалисти, разбира се, които правят всичко възможно при тази материална база.Родих първото си дете там, но преди доста време-8 год.и си беше абсолютна мизерия.Чух,че са правели ремонт преди 2-3 год. и сега условията били поносими.Не мога да говоря сега как е положението, но преди....носиш си всичко за теб, за бебето, носех си духалка понеже раждах зимата и беше адски студ.Единствено чистачките се държаха човешки.За тоалетните няма да говоря беше ме гнус да вляза в нея, но нямах избор.Платих на докторката, която ми водеше бременността да ме изражда, с нея нямахме проблем.Второ си дете родих в частна клиника, бях много доволна, персоналът, лекарите, отношението, и там си плащаш, но не съжалявам за дадените пари.
  • 21
    Пе
    пепа
    7 -11
    10:10, 18 сеп 2014
    какви са тия ГЛУПОСТИ дето се пишат че,трябва да с... Виж коментара
  • 22
    Мо
    мо
    8 -1
    11:09, 18 сеп 2014
    Единственото което разбрах от коментарите дотук е че на едни им искали всичко на други някои неща а на трети нищо защото били осигурени. Май стана ясно че всичко е на лична договорка и колко си на зор. И аз не бих искала да раждам в болница и да се чудя дали персонала е благоразположен да си гледа работата. Като ще се дават пари поне да си струва.
  • 23
    :-
    :-)
    8 -6
    12:11, 18 сеп 2014
    Нека и аз се изкажа,може да е от полза!Аз родих дъщеря си в чужбина,в цивилизована страна,не в Албания.Там си носих всичко необходимо за мен и детето,в това число памперси,дрешки,мокри кърпи и т.н.единственото,което не носех е сухото мляко,там даваха,но защото имат специален клас млека за новородени и се поемат от рекламодатели.Консумативи не съм носила,но пък раждането струваше 300 еуро,плюс всеки де престой в болницата по 35 евро.Това всички при положение,че съм осигурена,мъжа ми също.Болницата беше държавна и не се разрешаваше дори леко обезболяващо като бусколизин.Секциото там е табу,само като го споменеш и ти показват вратата....В АГО Хасково попаднах преди 4 години по спешност с много сериозен проблем.Беше през нощта,на смяна беше д-р Добрев,за който до момента не бях чувала.Искам да ви кажа,че срещнах повече от човешко и професионално отношение,той ми спаси живота.Няма го лъскавия лукс на западните болници,но пък човешкото отношение го компенсира.Не ми взеха и стотинка,нито намекнаха за това.Просто ситуацията е таква,че касата плаща за определен вид консумативи,а повечето родилки са капризни искат нещо модерно,което са видяли в интернет,затова докторите им предлагат да си носят,за да са доволни.И на тях им се работи с качествени и съвременни неща,но не могат да ги осигуряват от заплатата си,нали?А вие тука масово Селена ми хвалите,за какво по-точно?За това,че ви лъжат колко необходимо е секциото при вас,че едва ли не сте единствения патологичен случай в медицината и секциото е единствения изход.Тези клиники са като клиниките с аборти на черно,защотио секциото по желание е забранено в цял свят,а защо ли,ако беше толкова безвредно?Ми как няма да ви предлагат лукс,то за 1200 лева...Давате пари да извършват престъпление срещу тялото ви!Но всичко е въпрос на личен избор.
  • 24
    То
    Тони_1411037307
    6 -1
    13:48, 18 сеп 2014
    Скъпа радваме се за теб че не си имала проблем с бг АГО но все пак си имала късмета че си раждала в чужбина.Там сигурно не са се обръщали към тебе на П...ко и не са те подмивали с очукан чайник!Възторжената оценка си я задръж за себе си
  • 25
    Хр
    Хриси
    2 -3
    14:42, 18 сеп 2014
    Всеки си говори за себе си,но не нападайте чак толкова АГО Хасково.Вече е ремонтирано и е добре за престои от 5 дни.Аз родих там преди година и половина,стаите са боядисани в свежи цветове,дограмата е сменена,има парно,самостоятелен санитарен възел и топла вода нон стоп.Много ясно че ще си носиш принадлежности за теб и детето.Нищо друго не са ми искали като консумативи по време на раждане.
  • 26
    Хе
    хехе
    8 -2
    14:58, 18 сеп 2014
    Имам чувството,че някои тук ги е яд на жените,които могат да си позволят да раждат на частно!Че защо да не избереш по-голямото удобство като можеш? Нима всички трябва да се правим на "над нещата" и да вземем пак да раждаме по поляните като едно време? Да,верно е че има някакви лигли които имат хиляди претенции,но не мисля че в такъв важен момент трябва да се примиряваш с обстановка и отношение.Всяка интелигентна и модерна жена е нормално да има известни изисквания.Тези от вас,които вече са минали през това и всичко е било ок с бебчетата естествено че ще бъдат благодарни на лекари и екип...Обявете ме за "лигла" ако искате но мен не ме кефи да се държат с мен като с поредната крава отишла да се отели ей така между другото,да си нося един куфар с багаж и както каза някой да ме подмиват с чайника от младините на баба ми.Егати депресията!
  • 27
    Bu
    bubu_1411298596
    3 0
    14:22, 21 сеп 2014
    Точно така *хехе*.Мизерията, хаѝде ще изтърпиш,бруталното отношение малко по-трудно и ако имаш късмет да сте живи и здрави с бебчето, ще сте благодарни на лекарите.НО АКО ИСКАШ ДА ТИ СЕ ПРАВЯТ КАЧЕСТВЕНИ ПРЕГЛЕДИ и то само веднъж в месеца, ако искаш неприятни *меко казано* изненади да са сведени до минимум- Пловдив е наѝ–близкото решение.Ще ти доѝде и по-евтино със сигурност!!!!!!!! АЛЧНОСТА НА НЯКОИ лекари ВОДЯТ ДО ТРАГЕДИЍ ! Не ми се пишат подробности,но ще пожелая на повечето лекари от АГОхасково да могат да спят спокоѝно, въпреки съвестта си. За някои те ще останат в наѝ-черните спомени!
  • 28
    12
    1234567
    1 0
    16:18, 21 сеп 2014
    Този изрод дора донева още ли е там?
  • 29
    An
    angacio
    2 0
    21:54, 21 сеп 2014
    az rodix i dvete si deca vav ago xaskovo nosex si vsi4ko be6e tolkova mizerno bez dymi niama6e topla voda nito peleni za decata vzemaxa ni te4en sapyn po 1litar za edna kapka i si go prebiraxa nimaxa ni6o za rodilkite kakvo ostava za decata nosex me si bolko ospokoiava6ite koito se davat po vreme na rajdane palna mizeria decata ni izlizaxa sas papki i sas izolirani mikrobi vav nosletata
  • 30
    12
    1234567
    1 0
    14:34, 22 сеп 2014
    Защо изтривате коментарите ва.всички лекари от аго хасково са за санитари във ветеринарната лечебница.и да триете коментарите, те хората си ги знаят.изрода донева още там ли е.
Последни новини