От х:

Днес в x:

Сусамци: Реката ни дави при всеки дъжд, властта само краде

Атанас Запрянов показва докъде е стигнала водата в приземния етаж на къщата му

Реката в село Сусам излезе от коритото си тази нощ и наводни къщи, издави домашни животни, повлече цели автомобили по пътя си. Поройният дъжд започнал към 19 часа вчера и продължил докъм 2.30. Четвърт час след полунощ водата заляла асфалта на улицата край реката и нивото й започнало застрашително да се вдига. Буйното течение влачело корени, храсти и цели дървета по пътя си.

Водата стигна на улицата докъм 60-70 сантиметра. Започна да влачи надолу колите, беше направо страшно. Вързах се с въже за бетонния стълб и започнах да закачвам колите. Една по една ги измъкнах на високото с трактора”, разказа Славчо Стойков, чийто автомобил също бил сред наводнените.

Въпреки че били извлечени на високото, много от колите вече били наводнени. Днес собствениците им оглеждаха щетите и ругаеха властта. Някои от колите бяха останали вързани в металното въже и днес. “През нощта дойде и втора вълна, но беше по-слаба”, обясниха местните.

Всичко е заради непочистената река. Не е виновно нито времето, нито извънземните. Вижте на какво прилича коритото – истинска гора. Преди години, когато издигнаха бетонна стена, уж за да пази от наводнения, изхвърлиха пръстта в коритото, успоредно на стената. Там обрасна с храсти и дървета и сега е като продълговат остров, който прехвърля водата над стената и ни дави”, обясняваха вбесено хората. По думите им преди 6-7 години, след поредното наводнение от общината наели фирма, тя изсякла по-големите дървета, натоварила дървения материал и дотам. “А уж трябваше с парите от продажбата на дървата да почистят цялостно коритото”.

Тук щетите са предимно по колите, отидете от другата страна на реката, там цяла нощ евакуираха хора. Има и удавени животни”, казаха още от наводнената улица. Сред пострадалите е и известният майстор-реставратор на автомобили Кирил Николаев.

От другата страна на реката положението наистина бе плачевно. Наводнени мазета и приземни етажи, унищожени зеленчукови градини, бедствие.

Тази година за втори път ни наводнява”, горчиво обобщава Атанас Запрянов, докато изнася подгизналата покъщнина на двора. Целият приземен етаж е в кал и наноси, по стените си личи докъде е стигнала водата през нощта – поне половин метър.

Преди години изградиха защитната стена, но не я довършиха. Трябвало е да стигне още 200 метра нагоре, за да има смисъл от нея. Сега водата просто минава зад нея и ни наводнява, обяснява Мария Ценева. “Обаче от крадене не остана за стената”, обясняват си недомислието сусамци.

25 пилета са се издавили в двора на Петър и Величка Шопови. Тяхната къща също е близо до реката. Семейството гледа и двойка щрауси. “Те оцеляха. Спасиха се на високото в двора”, обясняват стопаните. Затворените в клетка пилета обаче нямали късмета на дългокраките си сродници. “Пет пилета все пак оцеляха”, споделят стопаните. Успели да спасят и 11-те зайци, като преместили клетките им на високо.

Наводненията в Сусам са постоянен проблем”, обясни, потърсен за коментар, кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Той подскочи като ужилен при въпроса на Haskovo.net “Кой открадна парите за почистването на реката в Сусам?” Общината имала проект, но от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) им спрели финансирането. Целият проект бил за около 500 000 лв. “Ние сме малка община, с ограничени финансови възможности. Аз не мога да се чувствам виновен за десетгодишно безхаберие”, заяви Искендер.

Попитан защо при строежа на бетонатата защитна стена пръстта е изхвърляна в самото корито, противно на всякаква логика, кметът отговори: “Няма такова нещо”. При възражението, че има, и то дори е снимано, Искендер прехвърли въпроса към кмета на Сусам Кирил Христозов. Той пък го прехвърли на предишните кметове, бил отскоро управник, строителството на стената не било по време на неговото кметуване.

Тодор Кръшков      

Безсмислената предпазна стена. Вдясно от нея е островчето, образувано от изхвърлената пръст при строителството й
Дългокраките щрауси оцелели в наводнението
Водата е заляла и железния мост. Цяло чудо е, че не се е образувал бент, защото при срутването му се образува и приливна вълна, която е опасна и за хората
Издавените пилета на сем. Шопови
Кметът на общината Искендер (вляво) подскочи при въпроса "Кой открадна парите?". До него е кметът на Сусам Кирил Христозов
Някои от колите останаха вързани като добитък и днес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    65
    658488
    27 -3
    13:46, 17 сеп 2014
    HEY GİDİ ATAMANÇO(DuPeSe)prodaljavayte da kradete parite na bedniya narod nikoga nyama da vidite hayır ot otkradnatite pari
  • 2
    Сс
    сссссс
    21 -21
    14:23, 17 сеп 2014
    Защо всички се оправдават с непочистени корита на реките-ами нали виждате ,че е така,защо никой не се сети да почисти коритото на реката,където живее?Защо за всичко чакате държавата да го направи?Нали вие живеете там,нали вашите къщи се наводняват-сърдете се на себе си!!!
    • Fe
      ferdinant
      28 -6
      14:36, 17 сеп 2014
      Ei mi6ko 6tom si pla6tame danacite na darjavata to tia e dlajna da osigori pari i tehnika s koiato da se po4istiat problemnite zoni po- rekite
    • Ня
      някой
      29 -4
      15:11, 17 сеп 2014
      абе ти добре ли си-как ти,обикновения гражданин на своя глава можеш да почистиш корито на река,нали трябва да се секат дървета,храсти,да се копае с багер в коритото?!!!тази същата власт която защитаваш(сигурно си и неин член) ще ти „отпере" такива актове че после десет години ще обикаляш съдилищата и ще плащаш докато си жив!!!
    • Oh
      oh oh
      6 0
      19:25, 17 сеп 2014
      Да чистят не но поне да не си хвърлят боклуците в реките.Ремонтче и хоп отпадаците в реката ееее не е нормално това и после рев...
  • 3
    97
    9720
    4 0
    14:56, 17 сеп 2014
    ujas
  • 4
    Iv
    IVAN_1410956680
    16 -20
    15:24, 17 сеп 2014
    Glasuvaite za gerb zada vi padnat totalno ka6ti te Виж коментара
    • Ха
      хасковлия
      15 -5
      15:44, 17 сеп 2014
      ти с гъзът ли си писал?????
    • Ww
      www
      4 -3
      17:29, 17 сеп 2014
      Не... Просто не се казва Иван...
  • 5
    25
    2552
    6 -7
    17:36, 17 сеп 2014
    Delan4o po4na da kupuva glasove obikala kato r------ na moma iz haskovo za6to se pretesnava adjaba dolu bokluka boiko i negovite kradtsi
  • 6
    Ан
    андрешко
    13 -5
    18:12, 17 сеп 2014
    На делянчо му се услади министерското столче и сега като палячо ходи да агитира чистеше външни тоалетни -кенефи - в странско какво ли още ще прави за да седни пак на столчето а после шапка на тояга --секретарки щипане по задниците хапване пийване --хей живот здравей здравейНе е като беше на пазара в хасково -студ пек стиснати клиенти ужас ха да видим сега ще отиде ли в сусам --няма да иде сусам е комунистическо село пък и еуфорията и цирка гербаджийски свърши
  • 7
    Ka
    kalitko
    4 0
    19:08, 17 сеп 2014
    nali glasuvat za iskinder ina4e niama da ima susamci v ob6tinata na nego da hodoiat da revat
  • 8
    Ic
    ICO_1410974353
    2 0
    20:18, 17 сеп 2014
    Kato jelaete vse da ste taka glasuvaite za tezi izrodi i dalgi godini shte ste taka.balgarinino ne glasuvai za nikogo za da chist pred savesta si.vsichki sa izpolzvachi.vsichki da gi zaebem te tova zaslujavat.
  • 9
    Яз
    Язва
    0 0
    21:16, 17 сеп 2014
    Някой ще напишили името на тази фирма или вие страх?Нека цяла България да научи ,стига сме се оправдавали с времето!
  • 10
    D1
    d1d1d1_1410990656
    0 0
    00:50, 18 сеп 2014
    vui4o i vas navodniha te le6ove kat napraq nqkoi lev 6r mina na gosti....
Последни новини