От х:

Днес в x:

Лозари заменят гроздето си за картофи и боб

 

Не искат да го дава на безценица на винпромите
 
Стотици лозари в санданското село Враня и съседните селища ще правят бартер на гроздето с картофи и боб. Там с пълна сила върви кампанията по брането на няколко сорта. Плодът ще се прибира и навръх изборния ден – 5 октомври.
В региона няма фамилия, която да не разчита на лозята си, за да върже двата края.„Всяка година винпромите ни притискат да продаваме продукцията си на безценица. С техните ниски изкупни цени сме на загуба, не можем да покрием дори разходите си. Проблемът е, че тази година загубите ни са между 50% и 80%", твърди кметът на Враня Валери Попов. Затова повечето от стопаните няма да дават продукцията си на винпромите. Те разчитат на частни лица, които да дойдат и да си купят качествено грозде. Насам идват от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, от София. Дори от Пловдив пристигат, защото тук гроздето е с по-висока захарност. Чакат и доста гърци, които са редовни техни клиенти.

„Този път ще продадем съвсем малко от продукцията ни, тъй като е кът, нямаме достатъчно. Затова ще правим основно бартер. Най-много търсим картофи и фасул. Ще дойдат търговци от Самоков и Якоруда с картофи и боб, пък ние ще им дадем грозде. Няма да върнем никого, всички са добре дошли", казва селският управник. Най-важното за хората е да пласират реколтата си и да си осигурят хранителни продукти за през зимата.
Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини