От х:

Днес в x:

Бум на учениците със СОП - 497 започват учебната година

Децата със СОП се увеличават, но радващото е, че немалко преодоляват проблемите си


Образователната система в Хасковско е изправена пред сериозно изпитание, след като тази година в училищата започват 497 деца със специални образователни потребности/СОП/. Това е немалък ръст в сравнение с предходните години, а в същото време броят на ресурсните учители, които ги обгрижват, остава почти същият - 40. Тепърва предстои включването на децата от новите Центрове от семеен тип, което ще е предизвикателство към образователната система в региона, призна и началникът на РИО Иван Панайотов. Само в Хасково има два такива центъра с 24 деца, в областта са общо 4.

Децата със СОП са с различни по степен увреждания, за които са необходимо специални образователни грижи, за да вървят редом със съучениците си. В и без това солидната бройка от 497 души не влизат малчуганите, които в момента се обгрижват в помощните училища или в специализирани домове, но в бъдеще и те подлежат на извеждане, съгласно националната стратегия за деинституционализация на децата с увреждания. Специално квалифицирани учители им помагат да наваксват с учебния материал, за да не изостават от връстниците си.

Очевидно тази помощ е ефективна, защото цели 91 деца са отпаднали от списъците със СОП за последните години. Става дума както за излекувани, така и за такива, които са попаднали в графата на специалните потребности заради по-висока степен на иначе характерни за много други проблеми - хиперактивност, липса на концентрация, проблеми със запомнянето или зрението /така нареченото мързеливо око/ и др. С подходящи усилия децата се научават да адаптират проблема към изискванията на средата, а някои просто го израстват.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fo
    fouad
    1 0
    13:56, 16 сеп 2014
    Липсва адекватна стратегия за работа с тези деца. В нормалния свят те се обучават заедно с връстниците си. И тук уж е така, ама не точно. Вместо да се интегрират, в масовото училище децата със СОП се изолират в отделни класове, заедно с малцинствата!!!!! Но няма контрол, няма инспекторат...Гадни хора заемат отговорни постове...това е. БЕЗМОЗЪЧНИ КРЕТЕНОИДНИ ЕГОИСТИ!!!!!!!

Случаен виц

Последни новини