От х:

Днес в x:

Проверяват фирмите с училищни автобуси за неизправности

За учениците 15-ти септември може и да е начало, но за част от работата на регионалните дирекции  на ИА „Автомобилна администрация“ е краен срок.

На първия учебен ден приключи едномесечната проверка на фирмите с училищни автобуси, които возят деца на територията на страната.

Акцията тръгна по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Целта е превозвачите и водачите да обърнат внимание на техническото състояние на специализираните превозни средства и готовността им да превозват учениците през новата учебна година.

В рамките на инспекцията, по данни на училищата са проверени всички фирми, сключили договори за извозването на школниците и на територията на Хасковски регион. "Вършим си работата, подали сме необходимата информация", беше лаконичен за проверките местният шеф на РД на ИААА Митко Ламбов.

От днес до 18-ти септември събраните данни от инспекцията ще бъдат обобщени. Тогава министър Ангелкова ще изнесе точни цифри, както за броя на фирмите, които извозват учениците, така и за засечените нарушения в документацията им или неизправности по транспортните средства.

По предварителни данни 2000 училищни автобуса извозват учениците по време на занятията им през годината.

Със старта на учебната година проверките ще продължат на пътя, като инспекторите ще следят стриктно техническото състояние на автобусите, преминат ли е техническият преглед, както и дали са изпълнени направените предписания. При установяване на нарушения инспекторите ще съставят актове и ще правят необходимите предписания, за да не се допускат нередности, застрашаващи живота и здравето на децата, посочи пресаташето на Транспортното министерство Костадин Вардев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини