От х:

Днес в x:

Държавата отпуска над 1 млн. лв. в помощ на българчетата в САЩ и Канада

Държавата отпуска повече от 1 млн. лв. тази година в помощ на обучението на българчетата от САЩ и Канада. Средствата се разпределят според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения, съобщи БНР.

Училищата са 31 на брой - 27 в САЩ и 4 в Канада. Обхващат над 1700 ученици, което на фона на големия брой имигранти съвсем не е много. В Чикаго е най-голямата българска общност,наброяваща повече от 200 000 души, но в 9-те български училища са записани около 1000 деца.

В предградието Елк гроув вилидж се намира т.н. Малко българско училище, което противоположно на името си е с най-много ученици и най-голямото в САЩ и Канада.

С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ повече от 72 000 лв. ,а след него се нареждат „Джон Атанасов" в Чикаго, Училището към църквата „Света София" в предградието Дес плейнс, училище „Хр.Ботев" в Ню Йорк, училища от Бостън,Вашингтон.

Преди няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина успя да издействува финансови средства от Министерството на образованието за подпомагане обучението по български език и литература ,по история и география на България.

Министерството лицензира много от български училища зад граница и въпреки че учебните занятия са един път седмично дипломите се признават в България и децата на имигрантите, ако се завърнат могат да продължат образованието си в родината.

Остават обаче много нерешени проблеми. Един от най-актуалните е методиката на обучение. Условията са много специфични и въпреки усилията, учениците получават дипломи, но често пъти почти не могат да говорят български.

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    112233
    4 0
    17:16, 14 сеп 2014
    като измислят методика да вземат и да я дадат на нашето Министерство на образованието, че половината и от тукашните ученици не могат да говорят български
    • 44
      445566
      2 0
      22:31, 14 сеп 2014
      Вероятно защото са ислямистки рязани пачи
Последни новини