От х:

Днес в x:

12 годишната Криси единствена се опря на мъжете в конкурса за надпяване

С изключение на 12 годишната Кристина Ангелова, всички награди за изпълнители от III конкурс „С песните на Стефан Филипов“ отидоха при мъже. По традиция, журито беше председателствано от акад. проф. Петко Радев, а членове бяха ректорът на АМТИИ акад. Милчо Василев и гл.ас. Диана Иванова. Първа награда беше присъдена само  при най – възрастните. Мъжкия квартет „Детелини“ от клуба на Пенсионера станаха първи. Ръководител на самодейците е Димчо Димов. Втори са Иван Ставрев и Милко Матов с индивидуални изпълнения, а трети – Ангел Минков.

При младежите от II възрастова група втори е Борислав Борисов, а трети -  Любомир Панайотов. Единствената награда -II място в първа възрастова група, завоюва Кристина Ангелова. Младата надежда на българския фолклор е 12 годишна, учи в музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и е наследила таланта да пее от майка си. Едва прохождаща, тя за втори път участва на този конкурс. И макар да изпълнява песните на Стефан Филипов, които са повлияни от тракийския фолклор, Криси признава, че предпочита родопските ритми.

Още една дама получи награда на конкурса. Журито награди най- възрастната участничка - 85-годишната  Мария Христозова за  доброто ѝ представяне и смелостта ѝ да излезе сама на сцената. Тя беше една от 5-те изпълнителки, дошли от село Искра. Христина Христова – секретар на тамошното читалище разказа, че възрастните жени сами са изявили желание да разучат песни на Стефан Филипов и да се включат в надпяването. С нейна помощ сваляли мелодии и текстове от Интернет. Мария Христозова от 50 години е самодеец. Тя и нейните колежки разказаха, че не са очаквали да получат награда, а само да изпитат тръпката да излязат на сцената. И са готови да се включат и в следващото издание на конкурса.

Грамотите и паричните награди на победителите бяха връчени от изпълняващия длъжността кмет Юлиян Димитров и председателя на читалището Иван Караславов.

С гала концерт на наградените започна и третата, заключителна вечер от Празника на тракийската народна музика и песен.

Теодора Кирякова

Кристина Ангелова получава наградата си от Юлиян Димитров
Квартет "Детелини", на акордеона - ръководителят им Димчо Димов
Борислав Борисов
Мария Христозова даде интервю за предаването на Николай Чапански
Певческа група "Детелини" при Централния клуб на пенсионера в Първомай
Любомир Панайотов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини