От х:

Днес в x:

Уважението победи милосърдието за първия учебен ден

На зеленчуковия пазар цветята бяха най-продаваната стока

Хасковският зеленчуков пазар днес смени най-продаваната си стока и вместо суровина за салати и консерви пласираше основно китки. Хиляди цветя от България и екзотични дестинации по света намираха нови притежатели, поне до утре, когато отново ще сменят собственика. Най-голямата размяна на букети е традиция за първия учебен ден и затова малки и големи, майки и баби, ударно развързваха кесиите за да се запасят с мимолетната красота. Тя със сигурност ще се съхрани свежа до утре пък и ще спести от сутрешното бързане на 15-ти септември. Затова точно днес навалиците пред цветните сергии бяха огромни, при това още от сутринта.

Средства не се щадяха, 4/5 от купувачите залагаха на букети от 7 до 12 лв, което вдигаше неимоверно разходът на семействата с двама и повече ученика. Още повече, че част от децата настояваха както за традиционния букет за класната, така и за любимата учителка, което не винаги е едно и също. За учениците, както и татковците им, изборът не бе особено сложен-цветята се деляха на рози и останали, като главния въпрос бе с целофан и зеления или без.
Ученичките и майките им обаче си даваха зор да умуват кое щяло да е по-подходящо за дарявания човек и с чуденето само увеличаваха стълпотворенията пред щандовете.
В крайна сметка най-голямо клиентско внимание получаваха аранжировки с гербери, лилиуми, гладиоли, че даже и орхидеи и разира се, неизменната роза. Сингъл от страстното цвете вървеше по три лева, като букет - 5.
Карамфилите бяха най-евтини, само 50 стотинки, но затова пък се купуваха по много. За чест на търговците трябва да се каже, че въпреки денят за жътва, не бяха надули кой знае колко цените - най-много 20-30 % над ежедневното. Просто за цветарите има и други дни, които хранят годината. Въпреки това оборотите им хич не бяха малки.

Харчът за цветя в никакъв случай не бе по-малък въпреки призива милосърдния български народ ще се откаже от традицията и да дари спестените пари эа наводнените от последните дни. За купувачите отказът от цветя би бил неуважение при това към хора, които са може би най-важната част в съзряването на децата им. Никой нямаше против и да дарява, но както обясниха няколко семейства, ако бюджетът след китките позволи.

В крайна сметка българинът многократно е доказвал милосърдието си, но както обясниха някои, справянето с кризите и бедствията е работа на държавата /има цяла комисия чиновници към МС/, пък и второ - дълбоко загнезденото подозрение за съдбата на даренията, къде точно отиват и колко от дареното стига до нуждаещите се вместо за комисионни и такси за разни посредници, които оперират с парите.

Г.Христов

Някои ученици не се задоволяваха с по един букет

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    X
    X
    15 -26
    15:45, 14 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Т.
      Т.К.
      23 -6
      17:02, 14 сеп 2014
      Когато отивате на гости ли носите цветя или когато си тръгвате в знак на благодарност, че са ви нагостили?
  • 2
    12
    123
    35 -2
    16:52, 14 сеп 2014
    Преди няколко месеца четох статии "Абитуриенти по дънки на бала си ,дарили парите на болни деца" - мислите ли че те не уважават учителите си? Не мисля че справянето с бедствия и кризи е само работа на държавата .Ние сме част от тази държава .Ако ние не си помогнем няма кой.
  • 3
    Дд
    дддд
    13 -5
    18:23, 14 сеп 2014
    Никакви цветя повече,касички за дарения в училищата,и тези пари да се използват за екскурзий и.т.н
  • 4
    XD
    X do T. K.
    4 -7
    18:49, 14 сеп 2014
    may barkash dve razlichni neshta: UCHILISHTE - NA GOSTI. Slab intelekt, tipichno haskovski.
  • 5
    Fo
    fouad
    17 -6
    19:17, 14 сеп 2014
    Би било достойно учителите да се обединят и излезнат с общ призив: без цветя на първия учебен ден! Всеки да дари колкото може за бедстващите!........и за децата би било поучително....Ама друго е да се кичим със стотоцо китки.......
  • 6
    До
    До пълен мрак
    20 -3
    19:29, 14 сеп 2014
    Някога първият учебен ден беше празник, а сега е повод за препирни. С цветя или без учителите ще посрещнат децата, ако и двете страни имат интерес ще предадат знания, въпреки учебниците. Важна е идеята на образоването, а всичко останало е етикет. Г-н Христов, нека поне за училището да не пишем с хихикаво-вестникарски стил, а?
  • 7
    Сп
    споко христов
    11 0
    21:49, 14 сеп 2014
    споко христов и без твоята статия хората си купиха цветя (не китки)но това че статията ти е тенденционна си личи от 100 км.
    знам какво е първия учебен ден за цветарите..но и това което видяхме с пострадалите хора потънали в кал и тиня..хора на които се обърна животът завинаги...мисля че призивът който им отправи учителя е по добър урок за едно дете на милосърдие..отколкото..госпожата му утре да се движи по улицата с 20 букета цветя...това не е неуважение към нейния труд !!!!
  • 8
    00
    007
    8 -2
    23:07, 14 сеп 2014
    Учителите получават цветя, които увяхват за 3-4 дни. Не мисля, че приемат букета като подмазване. Но букета създава празничност за самите деца. Подаряването на цветя учи на уважение, което е не по-малко важно от милосърдието.А и освен това на милосърдие, както и на доста други неща учителят учи децата и в делничните дни през следващите 9 месеца, за разлика от забързаните родителии и в пълен противовес на вестници и телевизии.
  • 9
    Zz
    zzz
    4 0
    08:51, 15 сеп 2014
    И защо си мислите, че тези, които са решили да засвидетелстват уважение на учителите си не се включват и в кампанията за подпомагането на бедстващите райони? Едно не пречи на другото, така че насилственото "броене" на букети за сметка на дарение е най-малкото тенденциозно и измислено!
  • 10
    Ro
    roditel
    2 0
    09:43, 15 сеп 2014
    По-хубаво е да се купят цветя в малки саксийки на същите цени отколкото букети дето ще увехнат за 3-4 дни. Така поне учителите ще имат по-дълъг спомен от децата и цветята ще останат живи дълго време и ще се спести пълненето на кошовете.
  • 11
    На
    НАБЛЮДАТЕЛ
    4 -1
    09:52, 15 сеп 2014
    Цветята знак са за любов, това е уважение...не помрачавайте драги даскали най-хубавия ден на децата, особенно на най-малките първолаците. Едното не пречи на другото. Поставете си касичките на бчк, който желае може да си сложи дарението , но не по такъв груб начин чрез апели и агитации не нарушавайте хубавата традиция това е и голямо удоволстви за самите деца.от силата на позицията не манипулирайте детския девствен мироглед, това е коштунство...
  • 12
    Ту
    турунджу
    2 0
    11:02, 15 сеп 2014
    За кого да събират дарения? Може би за учителите си, които получават от държавата мизерни заплати, или за наводненията, които са следствие от немърливи държавни чиновници, а може би за самата държава, за да потънат в нечии ненаситни джобове?!
Последни новини