От х:

Днес в x:

Изселниците стягат багажа за изборите в Кърджалийско, „Балгьоч” и „Бултюрк” наемат автобуси

Изселници се обаждат в офиса на неправителствената организация „Балгьоч” в Бурса с молба да им се осигури транспорт до България, за да могат да упражнят правото си на глас. Мнозина от тях искат да дойдат в Кърджалийско като съчетаят гласуването с посещението при роднини за празника Курбан Байрам, научи Кърджали бг вести.

Ако има достатъчно желаещи, ще организираме автобуси, категоричен бе президента на „Балгьоч” проф. Юксел Йозкан. Той каза, че неговата федерация задължително ще поеме организацията по пътуването. Очакват в следващите дни да видят колко са желаещите. Обикновено мераклии за пътуване има от Бурса, Измир, Ялова, където има много изселници.

   Проф.Юксел Йозкан смята, че голяма част от нашенци, както на предишния вот, ще предпочетат да гласуват във Турция. По данни на ДПС те са били над 80 000. Сега регестриралите за изборите в южната ни съседка са 6135. Според проф.Йозкан, това са само допълнително записалите се. Той не конкретизира за кого ще агитира неговата организация, но отгодини тя демонстрира близост с ДПС.

  Автобуси за България стяга и друга изселническа организация - „Бултюрк”. Нейният председател Рафет Улутюрк каза, че ще возят хора за Кърджали, Шумен, Бургас и Благоевград. Засега са ангажирани 25 автобуса. Идваме да подкрепим ГЕРБ, категоричен бе Рафет Улутюрк.

Извънредните автобуси компенсират недостига на автобуси по редовните линии. Билетите за автобусите за Кърджали са разграбени. За пореден път нашенци ще дойдат да подкрепят Движението за права и свободи, като съчетаят пътуването с гостуване на близки и познати за Курбан Байрама. Всички билети на транспортните фирми возещи пътници от Истанбул и Бурса са резервирани месец по- рано.

 Автобусите по редовните линии бяха претъпкани и на парламентарните избори през 2013 г. Тогава по 10 пристигаха на ден на автогарата в Кърджали. Не се наложи автобусните фирми да пускат извънредни рейсове, както в предходни години.Тази година обаче, не е изключено неправителствени организации да подсигурят извънредни коли,както преди години.

 ДПС е амбицирано да вземе пет от пет мандата в Девети Кърджалийски многомандатен район. За това са му необходими около 62 000 гласа.Резултатът от евровота показа, че без изселнически гласове Движението в Кърджалийско получава 42 475 бюлетини. Ще припомним, че за евровота изселниците нямаха право да гласуват у нас, поради наложено ограничение за уседналост. Нужни са още 20 000 изселнически гласа. В добрите години за Движението само в община Кърджали за да гласуват са идвали по 5000 души.

 Сега изселниците ще трябва да компенсират и гласовете на тези жители на региона, които икономическата ситуация прогони на Запад.

  Активисти на ДПС от региона бяха в Турция, за да активират нашенци да се върнат и да гласуват тук. На миналите парламентарни избори през 2013 г. около 80 000 нашенци дадоха вота си в секции в Турция. Поради несъвършенства в Изборния кодекс, сега те няма да могат да ползват преференциалното гласуване. За българските граждани в чужбина няма предвиден отделен многомандатен избирателен район.

 За тези избори няма ограничение за уседналост, подчерта председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Беркант Берзат. Всеки, който има регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско, може да дойде и да упражни вота си тук. Не очаквам членове на секционни комисии да създават проблеми, категоричен бе Берзат.

  Ако ДПС вземе 62 000 гласа, то ще получи и петте мандата в Девети МИР. На последните парламентарни избори едва 4000 души дойдоха да гласуват тук. Хората на Доган получиха 46 407 бюлетини. Те стигнаха едва за три мандата.

 Основните опоненти от ГЕРБ и БСП взеха съответно 12 729 и 8902 гласа. Те им позволиха да вкарат по един депутат.

При силна изселническа вълна към урните в Кърджалийско на ГЕРБ ще са нужни около 14 000 гласа, за да има представител в парламента.

Георги Кулов

Юксел Йозкан
Рафет Улутюрк
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател от бсп
    1 0
    08:27, 15 сеп 2014
    Предатели и неблагодарници.Това се отнася за всички пъартии които подкрепят тази противоконституционна партия - мафия. Най голяма вина имват БСП-бивши комунисти и настоящи също комунисти.Тази паплач неблагодарници трябва да се ликвидират веднъж завинаги - или с български партии или вънъ в Турция.Ако никоя партия не ги подкрепя те ще се самоликвидират защото без власт ще живуркат само на заплати единствено търтеите им нека така да бъде останалите от стадото сами ще ги изритат
Последни новини